Kiderítették, hogyan fékezhetnének meg járványokat a Facebookkal

2018. január 3. - 19:48 | Tech

Az online közösségi hálózatok, például a Facebook felhasználóiról szóló adatok segíthetnek egy esetleges járvány megfékezésében - állapította meg egy tanulmány.

Kiderítették, hogyan fékezhetnének meg járványokat a Facebookkal
Illusztráció

Azok az emberek, akik társaságaikban központi szerepet játszanak, nagyobb valószínűséggel visznek át kórokozókat egyik csoportból a másikba.

Az ilyen embereket ezért elsődlegesen lehetne beoltani - írják a Journal of the Royal Society Interface című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. A kutatás során több mint 500 diák digitális és valós kapcsolatait vizsgálták meg.

Az interneten a legkiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkező embereknek a való életben is több kapcsolatuk van, így ők "szociális hidakat" képeznek, amelyek keresztül a fertőző betegségek, például az influenza is továbbterjedhetnek - fejtette ki Enys Mones, a Dán Műszaki Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag az összes, a járvány által veszélyeztetett ember számára, a védelmi intézkedéseket koncentrálni lehetne a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező emberekre - véli Mones.

Számítógépes modellek szerint ez "csaknem ugyanannyira hatékony lehet, mint a jelenleg létező legoptimálisabb oltási stratégia". Ezen kívül költséghatékony is, mivel az online aktivitás könnyedén követhető.

(MTI)