Kiderül, sikerül-e elkobozni a vagyont, amitől Bašternák időközben megszabadult

2019. április 23. - 13:44 | Belföld

Újabb adócsalással gyanúsították meg az ugyanilyen bűncselekmény miatt jogerősen elítélt, és jelenleg ötéves szabadságbesztését töltő Ladislav Bašternákot. 

Kiderül, sikerül-e elkobozni a vagyont, amitől Bašternák időközben megszabadult
Ladislav Bašternák (Fotó: TASR)

"Egyelőre nincs információm arról, hogy a máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) börtönben büntetését töltő ügyfelem számára kézbesítésre került-e a gyanúsításról szóló dokumentum" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek kedden Bašternák ügyvédje, Peter Filip. Ezek szerint a kétes hírű üzletember és képviselője egyelőre nem tett panaszt az ügyészségen az új gyanúsítás ellen.

Április közepén a rendőrség hivatalos Facebook-oldala adott tájékoztatást arról, hogy április 11-én a hatóság egy újabb adócsalási üggyel gyanúsította meg Ladislav Bašternákot. A nyomozati iratok szerint Bašternák egyik cégének 2013-as adóbevallásával volt gond, melyben nem tüntettett fel egy ingatlanüzletet, amely után 200 ezer euró általános forgalmi adót kellett volna befizetnie az adóhatóságnak. Azzal, hogy ezt nem tette meg, feltehetően súlyos bűncselekményt követett el.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság adócsalás bűntette miatt március 14-én jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte Ladislav Bašternákot. Büntetését kevésbé szigorú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Mivel a férfi különösen súlyos mértékű kárt okozott, a bíróság vagyonelkobzást is elrendelt, melynek értelmében vagyona az állam tulajdonába kerül, ingatlanjait és ingóságait elárverezik.

Az utóbbi időben napvilágra kerülő sajtóértesülések szerint Ladislav Bašternák az utóbbi két hónapban - amíg nem vonult be a börtönbe - vagyona jelentős részét eladta, vagy felesége nevére íratta át. Az ingatlanok között van egy nyaraló Donovalyn, egy családi ház Pozsonyban, lakások és más helyiségek a pozsonyi Bonaparte komplexumban, és lakások, valamint irodahelyiségek a szintén pozsonyi Five Star Residence-ben.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter szerint az említett ingatlanok így is elkobozhatók. "Megvizsgáltuk, milyen lehetőségeink vannnak, ki kell jelölni a vagyon kezelőjét, és minden az ő kezében lesz" - jelentette ki a miniszter.

Közben a Pozsonyi Járási Hivatal már ki is jelölte a csődbiztost, így hamarosan kezdetét veheti az eljárás, mely során kiderül, sikerül-e elkobozni a Robert Kaliňák exbelügyminiszterhez közel álló Bašternák időközben átíratott vagyonát.

(TASR/para)