Kiderült, élvezhetjük-e még idén a vénasszonyok nyarát

2022. október 6. - 15:40 | Belföld

Az elmúlt napokban napos időnek örülhettünk Szlovákiában, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban sem lehet okunk a panaszra.

Kiderült, élvezhetjük-e még idén a vénasszonyok nyarát
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A TV Noviny szerint az ország túlnyomó részén napos időre van kilátás, miközben a nappali maximum 20 Celsius-fok között alakul majd. Pavel Faško klimatológus szerint így az elkövetkező napokban a vénasszonyok nyarának jeleit tapasztalhatjuk majd.

A vénasszonyok nyara szerinti ideális időjárás kialakulását a nedves környezet gátolhatja, amely hozzájárul a reggeli ködök létrejöttéhez. Ezek pedig blokkolják a napfényt. Faško szerint, a minél tovább tartó napsütés a vénasszonyok nyarának a jele, napközben pedig hozzájárul a levegő hőmérsékletének emelkedéséhez. Viszont minél rövidebb ideig tart a napsütés, a felmelegedés is annál kevésbé jelentős.

A vénasszonyok nyara szempontjából nem elhanyagolandó továbbá a légnyomásmagasságok stabilitása és centrumainak elhelyezkedése. Faško szerint esetünkben az a legideálisabb, ha a légnyomás magassága hosszabb ideig valahol Közép-Európa környékén helyezkedik el, vagy ha onnan lassan, fokozatosan áttolódik Európa délkeleti része felé.

A szakértő szerint viszont ez már csak elvétve teljesül, ezért meg kell békélnünk a ténnyel, hogy az idei vénasszonyok nyara nagy valószínűség szerint többször is meg lesz szakítva, tehát nem a legideálisabb lesz.


(tvnoviny.sk)