Kiderült, hogy melyek az ország legjobb és legrosszabb kórházai a Dôvera szerint

2022. március 10. - 13:50 | Belföld

A páciensek értékelése alapján az Országos Gyermekbetegségek Intézete (NÚDCH), a kassai Vasúti Egészségügyi Központ, az Országos Kardiológiai Intézet (NÚSCH) és a Dolný Smokovecben lévő Nemzeti Gyermek-TBC Központ a legjobb egészségügyi intézmény Szlovákiában. A rangsort a Dôvera egészségügyi biztosító tette közzé.

Kiderült, hogy melyek az ország legjobb és legrosszabb kórházai a Dôvera szerint
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

„A felmérés szerint jelentősen nőtt a gyerekpáciensek, illetve azok szüleinek elégedettsége. Az elmúlt évek során annak lehettünk tanúi, hogy épp a szülők voltak azok, akik szigorúan értékeltek, és kevésbé voltak elégedettek. Úgy gondoljuk, hogy a gyerekkórházak sokat tettek a betegek elégedettsége érdekében, ami abban is megmutatkozik, hogy az Országos Gyermekbetegségek Intézete az élen végzett ezen a téren” – nyilatkozta Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója.

A felmérés szerint a legrosszabb értékelést a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, a nagykürtösi általános kórház, a bazini Philippe Pinel Pszichiátriai Klinika és a Tatranská Kotlina szanatórium kapta.

Az általános kórházak listáján a lévai AGEL kórház a 21., a losonci kórház a 24., a komáromi AGEL kórház a 27., a tőketerebesi kórház a 28., a Svet zdravia által üzemeltetett rimaszombati kórház a 30., a galántai Szent Lukács kórház a 34., a dunaszedahelyi kórház pedig a 36. lett.


Forrás: Dôvera / TV Noviny

A páciensek a személyzetet, az elszállásolást és étkeztetést, valamint azt pontozták, hogy mennyire javult az állapotuk a kórház elhagyását követően. Az összes kategóriát tekintve a bazini Philippe Pinel Pszichiátriai Klinika kapta a legrosszabb értékelést. Általánosságban véve a páciensek a homonnai ORL kórházban voltak a legelégedettebbek a személyzettel. Hosszú ideje az összes kórház az elszállásolás és étkeztetés terén kapja a legrosszabb értékelést. Ezen a téren a pozsonyi Koch szanatóriumban voltak a legelégedettebbek a páciensek.

Regionális szempontból a Pozsony és Kassa megyei kórházak kapták a legjobb értékeléseket, a nők pedig szigorúbban pontoztak, mint a férfiak. Hasonló a helyzet a korosztály terén is – a fiatalabbak sokkal kritikusabbak voltak, mint az idősek. A páciensek átlagban rosszabb értékelést adtak, mint 2020-ban. Az elégedettség leginkább a kórházi kosztot illetően csökkent.

A Dôvera 16. alkalommal készítette el a rangsort több mint 7 ezer olyan páciens véleményének a kikérésével, akiket elláttak valamelyik szlovákiai kórházban.


TASR/para

Címkék: kórház, felmérés, Dovera