Kiderült, hogy mi volt a parlamentbe postázott fehér por, de a rendőrség hallgat róla

Csupán annyit árultak el, hogy nem veszélyes anyagról van szó, és ezzel pontot is tettek az ügy végére.

Kiderült, hogy mi volt a parlamentbe postázott fehér por, de a rendőrség hallgat róla
Fotó: TASR

A borítékokban, amelyeket pénteken délelőtt postáztak a parlament épületébe, semmiféle veszélyes anyag nem volt - közölte Veronika Slamková rendőrségi szóvivő.

Slamková nem pontosította, hogy milyen anyagról volt szó, csupán annyit mondott, hogy a rendőrség a továbbiakban nem foglalkozik az üggyel.

Pénteken összesen 70, ismeretlen eredetű anyagot tartalmazó borítékot küldtek a parlamentbe. A gyanús anyag enyhén irritáló hatást váltott ki. A küldemények a politikai paletta egészét érintették. A hivatal dolgozói találták meg a leveleket, ezek ellenőrzése során. „Ez az eset is azt igazolja, hogy a parlamentbe érkező levelek fokozott ellenőrzésére van szükség. A korábban elfogadott intézkedéseink helyesnek és megalapozottnak bizonyultak” – közölte Daniel Guspan a parlament hivatalának a vezetője.

A képviselők leveleinek az ellenőrzése és felnyitása tavaly sok vitát keltett. Az ellenzék azzal vádolta a parlament vezetését, hogy így sérül a levéltitok intézménye. A vezetés ezt elutasította, és a biztonsági intézkedésekre, valamint a Belügyminisztérium ajánlásaira hivatkozott. Később a képviselők megegyeztek a gyanús küldemények ellenőrzésével kapcsolatos új szabályokban.


TASR/para