Kiderült, hogy miért foglalhatta le a rendőrség Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár, több bíró és ügyész telefonját

2019. szeptember 7. - 20:10 | Belföld

Peter Šamko pozsonyi kerületi bíró a Právne listy weboldalon egy olyan bírósági határozat részletét hozta nyilvánosságra, ami alapján eljárást indítottak Marian Kočner ellen. 

Kiderült, hogy miért foglalhatta le a rendőrség Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár, több bíró és ügyész telefonját
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A dokumentumokból kiderült, hogy miért foglalhatta le a rendőrség Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár, több bíró és ügyész telefonját.

Sőt, fény derült arra is, hogy szolgálati laptopokat is lefoglalt a a rendőrség.

A Šamko által közzétett bírósági határozatnak köszönhetően eddig ismeretlen információk is napvilágra kerültek. A rendőrség kenőpénz elfogadásával és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja a botrányba keveredett bírókat. A bírók egy közvetítőn keresztül tartották a kapcsolatot az őket lefizetni akaró személlyel, aki azt akarta elérni, hogy számára kedvező ítéletek szülessenek. Készpénzben kapták volna meg a fizetségüket.

Šamko kritizálja a büntetőeljárást

A kerületi bíró szerint a rendőrség eléggé homályosan fogalmaz a határozatban, "ismeretlen bírókról", "azonosítatlan helyekről", "azonosítalan elkövetőkről és személyekről" írnak.

"Az azonosítatlan bírók egyes bíróságokon egy bizonyos utasítás alapján döntöttek az azonosítatlan elkövető és más személyek javára, s kenőpénzt fogadtak el"

- olvasható a határozatban.

A kerületi bíró szerint törvénytelenül zajlik a büntetőeljárás:

"Jogi katasztrófáról van szó, a határozatban nincs szó konkrét tettről. Nem csak a személyek ismeretlenek, de a tetteik motivációja is"

A Peter Šamko által közzétettb bírósági határozat amúgy nem nyilvános, még akkor sem, ha ezt az információs szabadságról szóló törvény lehetővé teszi ezt. Šamko egyik kollégájától kaphatta a dokumentumokat.

Jankovská hozta meg az ítéleteket?

A rendőrség "az igazságügyi minisztérium egy meg nem nevezett alkalmazottját" azzal gyanúsítja, hogy nyomást gyakorolt a Pozsonyi V. Járásbíróság bírájára, hogy egy konkrét "meg nem nevezett" személy javára hozzon ítéletet.

A rendőrség két héttel ezelőtt lefoglalta Monika Jankovská telefonját, aki pár napja lemondott államtitkári posztjáról. A rendőrség elkobozta Zuzana Maruniaková, Andrea Haitová, Miriam Repáková bírónők, Bystrík Palovič ügyész telefonját, s a Markíza televízió legújabb információi szerint Eva Timár Myjavcová csődbiztos mobiltelefonja is a rendőrségnél van.

Mindannyian Marian Kočner javára döntöttek egyes ügyekben.

Zuzana Maruniaková a Pozsonyi V. Járásbíróság bírója és egy olyan ítéletet hozott a váltóhamisításos ügyben, ami kimondta, hogy Pavol Ruskónak és a Markíza televíziónak 8,3 millió eurót kell kifizetnie Kočner cégének. Az ügyben Rusko és Kočner gyanúsítottként szerepelt.

Maruniaková Rusko azon kijelentésére támaszkodott, hogy a váltót még 2000-ben írta alá, bár erről nincs írásos bizonyték, de az ügyiratban az állt, hogy a váltók aláírása későbbi időpntban történt.

Maruniaková régebben egyébként az igazságügyi minisztériumban dolgozott, mégpedig Jankovská irodájának alkalmazottja volt.

Haitová bírónő Jankovská testvére, s a Pozsony Megyei Bíróságon dolgozik, s a Markíza televízió a Maruniaková bírónő által hozott ítélet fellebbezéséről dönt.

Repáková törvényellenesen döntött azzal kapcsolatban, hogy a Technopol Servis céget Kočner csoportja irányítja. Nem érdekelte még az a tény sem, hogy a társaságtól részvényeket loptak. Ezért fegyelmi eljárás folyik ellene.

Palovič ügyészként számos Kočner-ügy kivizsgálását felügyelte.

Sme.sk/para