Kiderült, hogy Szlovákiában mik a leggyakoribb okai a korai halálozásnak

2022. szeptember 15. - 14:15 | Belföld

Szlovákiában a dohányzás, az alkohol vagy a kábítószerek használata és függősége a leggyakoribb oka a korai halálozásnak - írja a Noviny.

Kiderült, hogy Szlovákiában mik a leggyakoribb okai a korai halálozásnak
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A járvány előtti időszakban 13 279-en haltak meg ezen szerek fogyasztása következtében.

Mivel a kábítószer illegális szer, és a dohányhoz vagy az alkoholhoz képest nehezebben beszerezhető, a használatuk miatti halálozások száma alacsonyabb.

„Amikor valaki úgy dönt, hogy tartózkodik a kábítószertől, az illegális szerektől, nincs annyira kitéve a kísértésnek, a reklámnak, nincs akkora csábítás, hogy visszaessen”

– mondta a Ľubomír Okruhlica drogfüggőséget kezelő központ igazgatója.

Az alkohollal kapcsolatos problémák a gyakorlatban például a közúti forgalomban észrevehetőek. A kezelés időtartama a függőség típusától függ. Az illegális drogok esetében a prognózis nagyon jó, bár eleinte fennáll a visszaesés veszélye. A szakember szerint fontos, hogy nem szabad feladni. A terápia akár egy évig is eltarthat. A szakember szerint ez az az időszak, amikor a szenvedélybeteg általában megszűnik a kábítószer utáni sóvárgás.

"A meth fogyasztása esetén akár 80 százalékuk tartós absztinenciát mutat három év után az első megjelenéstől számítva"

- teszi hozzá Ľubomír Okruhlica.

A Pénzügypolitikai Intézet tanulmányai szerint a kezelésbe fektetett 1 euró megtérülése akár 7 euró is lehet. Egy ilyen beruházás korlátozza az állam gazdasági és egészségügyi terheit. Egy szenvedélybeteg egy olyan személlyel együtt járhat konzultációra, akiben megbízik. A magányos embereket elsősorban szociális munkások kísérik el. A kábítószer-függő személynek jó irányba kell változtatnia az életén.

"Mindenképpen az absztinencia kell, hogy legyen a cél, mert ha valaki csak csökkenti a fogyasztást, akkor ha jön bármiféle feszültség, nagyobb az esélye annak, hogy még több szert használ az illető."

A szakember szerint mindenképp szükség van a pszichoterápiára.

Noviny.sk/para