Kiderült, hogyan befolyásolta a koronavírus a szlovákiaiak utazási kedvét

2022. június 23. - 13:11 | Belföld

2021-ben a koronavírus-járvány 1,4 millió szlovákiait tántorított el az utazástól – tájékoztatott róla csütörtökön a Statisztikai Hivatal.

Kiderült, hogyan befolyásolta a koronavírus a szlovákiaiak utazási kedvét
Illusztráció (Fotó: TASR)

Tavaly több mint 2 millió 15 év feletti szlovák állampolgár (a lakosság 44 százaléka) élvezte a kikapcsolódást vagy a szabadidő más formáját Szlovákiában vagy külföldön. Számuk csupán kis mértékben haladta meg a 2020-ast, de még így is 41 százalékkal kevesebben voltak, mint 2019-ben. Akkor a lakosság háromnegyede (3,4 millió ember) vett részt legalább egyéjszakás utazáson.

Azok többsége (1,3 millió ember), akik tavaly elutaztak nyaralni, kizárólag belföldön tartózkodtak. Évközi viszonylatban viszont 12 százalékkal kevesebben voltak.

Az emberek negyede kombinálta kirándulását ottalvásos belföldi és külföldi utazással. Ennél a csoportnál jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 2020-hoz képest több mint megduplázódott a számuk.

Tavaly 233 ezren kizárólag külföldön nyaraltak, évközi viszonylatban alacsonyabb volt a számuk – több mint felével voltak kevesebben, mint a világjárvány előtti évben.

Tavaly Szlovákia 15 év feletti lakosságának több mint fele, azaz több mint 2,5 millió ember nem vett részt turisztikai tevékenységben. Ez így is jelentős, több mint kétszeres növekedést jelent 2019-hez képest, amikor a lakosságnak mindössze az egynegyede, azaz 1,1 millió ember nem utazott sehová.

2021-ben továbbra is a világjárvány terjedésével kapcsolatos biztonsági aggodalom volt a fő indoka annak, hogy az emberek inkább otthon maradtak, de sokan egészségügyi okokból sem utaztak. A járvány előtt az emberek leggyakrabban az anyagi helyzetet, a motivációhiányt, illetve az egészségügyi és családi okokat jelölték meg indokként.


TASR/para