Kiderült, kik a gyanúsítottai a tegnapi NAKA-razziának: ifjabb Dora Ferenc és magas beosztású hivatalnokok is vannak köztük

2022. január 19. - 12:57 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kedden a kora reggeli órákban hajtott végre rendőrségi akciót Szlovákia több pontján. Ezzel összefüggésben 12 személyt gyanúsítottak meg bűnszervezet alapítása, fenntartása, valamint támogatása, illetve korrupciós bűncselekménnyel.

Kiderült, kik a gyanúsítottai a tegnapi NAKA-razziának: ifjabb Dora Ferenc és magas beosztású hivatalnokok is vannak köztük
Fotó: TASR - illusztráció

Andrea Dobiášová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a rendőrségi akció során négy személyt letartóztattak. Dobiášová szerint az érintettek különféle állami intézményekben tevékenykedtek, a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva viszont bővebb információval nem szolgált.

Az Aktuality.sk azt írja, a meggyanúsított személyek közt van a nyitrai munkaügyi felügyelőség egykori vezetője, Robert Bulla, az alsóhatári maffiaper során 25 évre ítélt ifjabb Dora Ferenc, a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának (KÚFS) egykori beosztottja, Martin Zmeko, a KÚFS egykori igazgatóhelyettese, Karol Cebo, valamint a NAKA pénzügyi egységének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, illetve Vladimír Bisták exrendőr.

A tizenkét férfi közül hét ellen bűnözői csoport létrehozása miatt is eljárást indított a rendőrség. Mindannyiukat megvesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával is gyanúsítják.

Bulla az Aktuality.sk-nak korábban elmondta, ismerik egymást Norbert Bödörrel és Ľudovít Makóval is. Hozzátette, Makóval még azelőtt találkozott, hogy Makó elfoglalta volna a KÚFS vezetői pozícióját, Bödörrel pedig nem volt személyes kapcsolata.

A lap szerint azonban ennél sokkal figyelemreméltóbb Bulla családjának vagyona. A televíziójavítóként dolgozó édesapjának több háza, lakása és telke van Nyitrán. Ezzel kapcsolatban Bulla nem kívánt nyilatkozni. „Mivel a szüleim szakmai életük során nem dolgoztak közhivatalban, értelemszerűen nem látnak okot arra, hogy hozzájáruljanak a magánügyeik nyilvánosságra hozatalához” – mondta.

Martin Zmeko 2020 novemberéig vezette a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának nyitrai kirendeltségét – azt követően távozott, hogy az Aktuality.sk a családja tevékenységéről, valamint vagyonáról kérdezte őt.


(Aktuality.sk)