Kiderült, kik kapják az életműdíjat a Velencei Filmfesztiválon

2020. július 21. - 09:33 | Kultúra

Tilda Swinton skót színésznő és Ann Hui hongkongi rendező kapja a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját - jelentették be hétfőn a fesztivál szervezői.

Kiderült, kik kapják az életműdíjat a Velencei Filmfesztiválon
Tilda Swinton (Fotó: AP)

Az 59 éves Oscar-díjas Tilda Swinton "a legeredetibb és a legerőteljesebb színésznők egyike" - indokolta a Velencei Biennále igazgatótanácsának a döntését Alberto Barbera, a filmfesztivál igazgatója.

A 73 éves An Hui korunk egyik legjellegzetesebb ázsiai filmkészítője, akinek munkássága több mint négy évtizedet ölel fel minden filmműfaj területén. Az 1970-80-as évek hongkongi filmjeit forradalmasító újhullám egyik vezető egyénisége - hangoztatta Barbera.

"Különös alázattal tölt el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesítenek"

- mondta Swinton.

Ann Hui kijelentette, hogy nagyon megtisztelő számára az életműdíj, és reményét fejezte ki, hogy minden hamarosan jóra fordul a világban, és mindenki olyan boldognak érezheti magát, mint, amilyen boldog ő az díj hírére.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált a tervek szerint szeptember 2. és 12. között rendezik a lagúnák városában, a versenyprogramot jövő héten hozzák nyilvánosságra.

(MTI)