Kiderült, megváltoztatnák-e véleményüket az oltásellenzők a vakcinalottó hatására

2021. augusztus 4. - 12:18 | Belföld

Az emberek többsége ellenzi a vakcinalottót és azt, hogy jutalommal vegyék rá az embereket az oltásra, azok körében viszont népszerű, akik tervezik magukat beoltatni – derül ki az MNFORCE kezdeményezés, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Seesame által indított, Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) akció keretében végzett felmérés eredményeiből. A közvélemény-kutatást július 15. és 20. végezték el.

Kiderült, megváltoztatnák-e véleményüket az oltásellenzők a vakcinalottó hatására
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Arra a kérdésre, hogy „A kormány vakcinalottót indít minden beoltott számára, amelyben 2 millió eurót lehet nyerni. Jóváhagyja az ötletet?” a felmérésben résztvevők 24,3%-a igennel felelt. 64,1%-nyian viszont nemmel feleltek, 11,6%-uknak nem volt róla véleménye.

A vakcinalottót főként azok támogatják, akik csupán tervezik beoltatni magukat (57,9%). A válaszadók 6,8%-a, akik nem tervezik magukat beoltatni, válaszolt úgy, hogy a vakcinalottó hatására megváltoztatná a véleményét.

Arra a kérdésre, hogy „A kormány úgy döntött, hogy megjutalmazza azokat, akik meggyőznek másokat az oltásról. Jóváhagyja az ötletet?” a válaszadók 22,4%-a felelt igennel. 69,4%-uk viszont ellenzi az ötletet, 8,2%-uknak nem volt róla véleménye. Akárcsak az előző kérdésnél, itt is főként azok támogatják az ötletet, akik csupán tervezik, hogy beoltatják magukat (62,6%). Mindössze 8,1%-a azoknak, akik nem tervezik magukat beoltatni, válaszolt úgy, hogy az ötlet hatására megváltoztatná véleményét.

„A vakcinalottó és a meggyőzésért járó jutalom nem túl népszerű az emberek körében, de főként azok értékelik, akik tervezik, hogy beoltatják magukat. A válaszadók ezen csoportja számára ez motiváló tényező lehet a késleltetett döntésük megvalósításában” – nyilatkozta Robert Klobucký a SAV a Szociológiai Intézetétől.

„A vakcinalottó és a rábeszélésért járó jutalom csupán kevés olyan személyt győzhet meg, aki ezidiáig elutasította az oltást. Viszont fontos megjegyezni, hogy az oltásellenzők nagyobb részét az győzte meg, hogy a körzeti orvosánál is beoltathatja magát” – tette hozzá Barbara Lášticová a SAV szociális pszichológusa.


TASR/para