Kiderült, mekkora összeggel emelkedik a képviselők fizetése

A kormány döntése értelmében egy, azaz egy euróval emelkedik a közjogi méltóságok fizetése.

„Nyilvánvaló, hogy nem törölhetjük el a bérek befagyasztását több évvel ezelőtti számításokra hivatkozva. Ezért abban egyeztünk meg, hogy a fizetések szimbolikus egy euróval emelkednek. Mindezt azért tesszük, hogy hivatalos vitát kezdeményezzünk a bérbefagyasztás eltörléséről” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő, aki ideiglenes megoldásnak nevezte a jelenlegi döntést, és a jövő év első felében terveznek róla ismét tárgyalni.

Mint ismeretes, a parlament kedden elutasította a kormány javaslatát, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják azt a tervezetet, ami újból megtiltaná a közjogi méltóságok fizetésének emelését. Ez akkor az Afrikában tartózkodó kormányfőt annyira felháborította, hogy azzal fenyegetett, a törvényhozásban összeköti a kérdést a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással, néhány nappal később azonban sikerült megegyezniük a kérdésben.

Az ellenzék már tavaly is indítványozta a képviselői fizetések befagyasztásának megszüntetését, akkor azonban nem ment át a javaslat.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján 2011 óta nem emelkedett a képviselők, valamint néhány közjogi méltóság fizetése. A képviselők a törvény szerint 1961 eurós fizetésre jogosultak. Ehhez adódik még az adómentes átalányköltség – a Pozsony megyei képviselők esetében 1385, a további megyékből származó honatyáknak 1615 euró –, valamint az egyes parlamenti funkciók után járó kiegészítések.


TASR/para