Kiderült, mennyit kell majd fizetni az antigéntesztekért

2021. július 20. - 11:50 | Belföld

A Koalíciós Tanács döntése értelmében augusztus 9-től 5 eurót kell majd fizetni az antigéntesztelésért.

Kiderült, mennyit kell majd fizetni az antigéntesztekért
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A teszteléseket a kórházakban végzik majd, oda pedig az Állami Tartalékalap juttatja el a teszteket. Arról egyelőre nem döntöttek, hogy mennyit kell majd fizetni a PCR-tesztelésekért.

Az emberek emellett jogosultak lesznek bizonyos mennyiségű ingyenes PCR-tesztelésre is, hogy mennyit fog az állam állni, arról szintén tárgyalnak. Az egészségügyi minisztérium havi két ingyenes tesztelést javasol. Olyan tesztekről van szó, amelyek az indokolt eseteken kívülre vonatkoznak – tehát azt követően, hogy valaki fertőzöttel került kapcsolatba, tünetek jelentkeztek nála vagy külföldről tért haza.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint pénteken, a parlament rendkívüli ülésén újfent előterjesztik a közösség védelméről szóló törvény módosítását. A módosítás értelmében a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a járványellenes óvintézkedések kidolgozása során figyelembe kellene vennie a digitális COVID-igazolvány, az ún. GreenPass meglétét. Ez utóbbi igazolja, hogy a birtokosa felvette a COVID-19 elleni védőoltást, hogy negatív teszteredményt produkált, vagy hogy már átesett a betegségen.


TASR/para