Kiderült, mennyivel hosszabbítanák meg a lockdownt

2021. december 5. - 11:39 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium mellett működő szakértői tanács azt javasolja, hogy a kormány hosszabbítsa meg hét nappal a lockdownt.

Kiderült, mennyivel hosszabbítanák meg a lockdownt
Illusztrációs felvétel (TASR)

A konzílium azt tanácsolja, hogy december 16-ig tartsanak a lezárások. Azt is indítványozzák, hogy

- a hatóságok intenzívebben ellenőrizzék a kijárási korlátozás betartását, és

- az úgynevezett OTP-rendszerben kontrollálják a vonaton és a távolsági buszon utazókat is, hogy az emberek be vannak-e oltva, rendelkeznek-e negatív teszttel, illetve átestek-e a koronavírus betegségen.

Az egészségügyi tárca szerint a járványügyi helyzet tíz nappal a lockdown bevezetése után nem javult szemmel láthatólag. A napi új fertőzöttek száma 10 ezer feletti, a covidos páciensek száma 3400 körül mozog, és a múlt heti adatokhoz képest 38 százalékkal nőtt az elhalálozottak száma.

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője elmondta, az oltottak és a covidon átesettek számára akkor enyhítenék az intézkedéseket, ha az új esetek száma csökkenne. Ezzel szemben a kórházak naponta 375 beteget vesznek fel, ami napi átlagban 25-tel több a múlt héten tapasztaltakkal összevetve. Szerinte a Trencséni, a Pozsonyi, a Nyitrai és a Nagyszombati kerületekben ugrott meg az új páciensek száma az egészségügyi intézményekben.

A konzílium javaslatait a kormány szerdán tárgyalja, és a lockdown első két hetének letelte után, csütörtökön léphetnek életbe.

(TASR)