Kiderült, mi okozta a halak pusztulását a Kis-Dunában

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy oxigénhiány okozta a halak múlt heti tömeges pusztulását a Kis-Dunában. A felügyelőség ellenőrizte a folyó érintett szakaszát, Pozsony Vereknye (Vrakuňa) városrészétől egészen a szenci járásbeli Fél községig.

Kiderült, mi okozta a halak pusztulását a Kis-Dunában
Helyszíni felvétel

A halak pusztulását először horgászok jelentették a felügyelőségnek péntek (6.8.) délután, később rendőrök is. A felügyelőség emlékeztetett: szerdán (6.6.) és csütörtökön (6.7.) Pozsonyban és környékén magas volt a levegő és a folyók vizének hőmérséklete, továbbá özönvízszerű esőzésekre került sor, melyek következtében több útszakasz is víz alá került. A heves esőzés következtében rendkívüli mértékben megemelkedett a vereknyei központi szennyvíztisztítóba befolyó szennyvíz mennyisége, ennek következtében sor került a szennyvízgyűjtő tehermentesítésére.

A Kis-Duna vize ezt követően zavarossá vált, és csökkent az oxigéntartalma is (a pénteki érték 3,9-4,5 mg/l volt), ami a halak pusztulását okozta. A felügyelőség felkérte az illetékes hatóságot, illetve a Szlovák Horgászszövetség Pozsony II Városi Szervezetét, hogy távolítsák el a haltetemeket.

Tibor Dányi, a Szlovák Horgászszövetség Pozsony II Városi Szervezetének elnöke is azt valószínűsítette korábban, hogy a halak a víz alacsony oxigéntartalma miatt pusztultak el. Hozzátette: a Kis-Dunában ilyen eset már többször is előfordult, és főleg az olyan özönvízszerű esőzések után gyakori, amilyenre szerdán (6.6.) került sor a fővárosban. „Minden csatornavíz a szennyvíztisztítóba folyik, amely ilyenkor nagyobb mennyiségű vizet ereszt ki magából” – magyarázta Dányi, hozzáfűzve: ha a szennyvíztisztítóból származó, alacsonyabb oxigéntartalmú víz nagyobb mennyiségben kerül a folyóba, az a halak pusztulását eredményezheti. 

A vereknyei szennyvíztisztító telep üzemeltetője, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) a TASR hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy nem engedett ürüléket a Kis-Duna vizébe. Hozzátették: a vereknyei szennyvíztisztító üzemeltetése az üzemeltetési renddel és a vízügyi határozattal összhangban történt.

Vereknye városrész vezetése hétfő (6.11.) reggel vizsgálatot indítványozott a Kis-Duna vizének lehetséges szennyezése ügyében. Ezzel egy interneten terjedő videóra reagáltak, amelyet a halak tömeges pusztulásáról készítettek. Martin Kuruc polgármester állítása szerint a szennyezés több forrásból is származhat, ezért felkérte a pozsonyi (Bratislava) Járási Hivatalt és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.


TASR/para