Kiderült, mikor kapják meg a szülői nyugdíjbónuszt az első nyugdíjasok

2023. március 21. - 15:51 | Belföld

A Szociális Biztosító már elkezdte kiadni a határozatokat a szülői nyugdíjbónuszra való jogosultságról. Ez egyelőre az öregségi nyugdíj új kérvényezőit érinti, amikről a Szociális Biztosító február 28. után hoz döntést. Az elkövetkező napokban tehát a nyugdíjról szóló határozat mellett a szülői nyugdíjbónuszról szóló határozatot is kézbesítik nekik – tájékoztatott kedden Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

Kiderült, mikor kapják meg a szülői nyugdíjbónuszt az első nyugdíjasok
Fotó: TASR

„A mai naptól kezdve a Szociális Biztosító elkezdi kiutalni az első határozatokat a szülői nyugdíjbónusz megítéléséről. Ez azt jelenti, hogy a hét végéig az első nyugdíjasoknak már a számlájukon lesz a szülői nyugdíjbónusz” – jelentette ki Krajniak. Hozzátette, hogy idén ez megközelítőleg 800 ezer nyugdíjast érint majd, a juttatás maximális összege pedig az egész évre 261,60 euró lesz (egy szülő egy gyerekre). A Szociális Biztosító idén 253 millió eurót fizet ki a szülői nyugdíjbónusz gyanánt.

Krajniak közölte továbbá, hogy azok a nyugdíjasok, akik az öregségi nyugdíjról szóló határozatot március 1. után kapták kézhez, a szülői nyugdíjbónuszt elsőként kapják meg. Azoknak a nyugdíjasok, akik idén február 27-ig kapták meg a határozatot az öregségi nyugdíjról, vélhetően a nyárig fizetik ki a szülői nyugdíjbónuszt.

A Szociális Biztosító összesen 19 273 olyan nyilatkozatot kapott, amiben a gyerekek nem értettek egyet azzal, hogy szüleik jogosultak legyenek a nyugdíjbónuszra.


TASR/para