Kiderült, milyen ügyben kommunikált Stromček Kočnerrel

2019. május 20. - 18:34 | Belföld

Folyik a vizsgálat Viktor Stromček, a Smer-SD volt pártigazgatója és Marian Kočner letartóztatásban lévő vállalkozó üzenetváltása ügyében. Mint kiderült, a bűncselekmény ügyében, amelyre Stromček kérdezett rá a vállalkozótól, már vádat emeltek és pénzbüntetést is kiszabtak.

Kiderült, milyen ügyben kommunikált Stromček Kočnerrel
Viktor Stromček (Fotó: TASR)

Marian Kočner ellen korábban vádat emeltek az ún. televíziós váltók ügyében. Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében is folyamatban van egy eljárás ellene. Stromček a Markíza Televízió információi szerint egy gyerekkori barátja ügyére kérdezett rá a vállalkozótól. Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője hétfőn elmondta: kiderült, hogy a szóban forgó bűnügyben vádat emeltek testi sértés és garázdaság miatt. A vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki, és pénzbírsággal sújtotta őt.

A Főügyészség vizsgálja, hogy nem került-e sor annak az ügyésznek a befolyásolására, akit Kočner és Stromček említett az egymásnak küldött üzenetekben. „Jaromír Čižnár főügyész utasította az első helyettesét, hogy azonosítsa az említett bűncselekményt, és a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen keresztül ellenőrizze az ezzel kapcsolatos eljárást. Utóbbi tájékoztatni fogja az eredményről a Főügyészséget” – erősítette meg a Markíza Televíziónak pénteken Predajňová.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást.

A Markíza Televízió csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Főügyészség vizsgálja a Stromček és Kočner közötti üzenetváltást. Később ezt úgy módosította, hogy az ügyész lehetséges befolyásolását vizsgálják.

A pártigazgató és a letartóztatásban lévő vállalkozó közötti kommunikáció szerdán került nyilvánosságra. Az üzeneteket Marian Kočner mobiljában találták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói.

Stromček nemrég bejelentette a Smer-SD párt vezetésének, hogy lemond pártigazgatói posztjáról. A funkciót 2018 óta töltötte be. Elutasította, hogy a Kočnerhez fűződő kapcsolata lenne távozásának oka. Korábban a közlekedési minisztérium államtitkára és kormánymegbízott is volt.


(TASR)