Kiderült, mitől félünk a legjobban Szlovákiában

2023. május 30. - 11:47 | Belföld

Elsősorban az árak, az egészségügy állapota és a jelenlegi politikai helyzet miatt aggódik a lakosság - derült ki a „Hogy van, Szlovákia?” (Ako sa máte Slovensko?) felméréssorozat legújabb közvélemény-kutatásának adataiból.

Kiderült, mitől félünk a legjobban Szlovákiában
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az április 27-e és május 9-e között végzett felmérés során a megkérdezettek 82%-a mondta, hogy aggódik az áremelkedések, 81%-uk az egészségügy, 79%-uk pedig a politikai helyzet miatt.

Az előző felméréshez képest enyhén csökkent az árak miatt aggódók száma. „Az ukrajnai háborús konfliktus miatt aggódók tábora 66%-ra apadt” – tájékoztattak a felmérés készítői.

Viszont a 2022 márciusában-áprilisában készült felméréshez képest többen válaszolták, hogy nem elég magasak a háztartásuk havi bevételei, és ez problémákat okoz. „Főleg az idősebbek jönnek ki nehezen a havi bevételükből, és a felsőfokú végzettségűek közül érzik a legkevesebben ezt a problémát” – áll az felmérés összegzésében.

A drágulás, az egészségügyi ellátás és az aktuális politikai helyzet dacára a válaszadók többsége elégedett az életével (54,2%). 22,9%-nyian válaszolták, hogy elégedetlenek az életükkel, ez megfelel az egy évvel korábbi adatnak.

A közvélemény-kutatást az MNFORCE közvélemény-kutató szervezet, a Seesame kommunikációs ügynökség, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutatási Intézete közösen készítette. 2020 márciusa óta 17 átfogó felmérést és három, speciális területekre összpontosító felmérést végeztek.


(TASR)