Kiengedhetik a börtönből Ladislav Bašternákot – a börtönigazgató javasolja a feltételes szabadulását

2021. október 25. - 15:48 | Belföld

A dubnicai börtön igazgatója javasolja Ladislav Bašternák feltételes szabadlábra helyezését. A Trencséni Járásbíróság erről november 15-én fog dönteni.

Kiengedhetik a börtönből Ladislav Bašternákot – a börtönigazgató javasolja a feltételes szabadulását
Fotó: TASR

Feltételes szabadlábra helyezést akkor lehet indítványozni, ha az elítélt letöltötte börtönbüntetésének a felét, a bíróság pedig akkor határozhat róla, ha ezt annak a börtönnek az igazgatója is javasolja, ahol az elítélt a büntetését tölti.

Bašternák vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben.

Büntetését a Dubnica nad Váhomban lévő fegyházban tölti, ahol a legalacsonyabb az őrzési fokozat. Az intézmény igazgatója Dušan Bartoš.

A Trencséni Járásbíróság szóvivője szerint az igazgató javasolja Bašternák feltételes szabadlábra helyezését, de csak abban az esetben, ha valamilyen megfigyelő berendezéssel nyomon tudják őt követni.

A bíróság akkor dönthet a feltételes szabadlábra helyezésről, ha teljesül a törvényben előírt három feltétel: amennyiben az elítélt letölti a büntetés törvény által meghatározott részét; a börtönben töltött idő alatt javulást tud felmutatni a viselkedésében és kötelességeinek teljesítésében; megítélik, hogy a rabtól elvárható-e, hogy a jövőben rendes életet fog élni.

A feltételes szabadlábra helyezés megítélésekor a bíróság figyelembe veszi az elkövetett bűncselekmény súlyosságát, illetve, hogy az illető milyen börtönben tölti büntetését.


(DenníkN)