Kiengedik a vizsgálati fogságból Jaroslav Haščákot

2021. január 7. - 16:35 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szenátusának döntése alapján szabadon kell engedni Jaroslav Haščákot a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát és Dana Arpášovát.

Kiengedik a vizsgálati fogságból Jaroslav Haščákot
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A szenátus a terheltek által benyújtott fellebbezés ügyében megállapította, hogy indokolatlanul tartják fogva őket, majd eltörölte a Specializált Büntetőbíróság decemberi ítéletét.

A TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

„Üdvözöljük, hogy a Szlovák Legfelsőbb Bírósága elfogadta a letartóztatás elleni fellebbezésünket. Kezdettől fogva hangoztattuk, hogy Haščák úr letartóztatása törvénytelen és megalapozatlan. Jelen pillanatban nem fűzünk az ügyhöz több megjegyzést, mivel nem ismerjük a bírósági döntés indoklását” – jelentette ki a csütörtöki határozattal összefüggésben Martin Škubla ügyvéd.

A Legfelsőbb Bíróság munkabeosztása szerint az ügyben döntő szenátus tagjai Pavol Farkaš, Alena Šišková és Martina Zeleňáková.

A Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója december 4-én rendelte el Jaroslav Haščák és Dana Arpášová letartóztatását, eleget téve az ügyész javaslatának. Az indoklás szerint azért volt szükség az előzetes letartóztatásra, mert mindkét terhelt esetében fennállt a kollúzió, vagyis a tanúk befolyásolásának veszélye. A terheltek vallomást tettek, de tagadták a bűnösségüket.

Haščák ellen korrupciós bűncselekmények és pénzmosás ügyében indult büntetőeljárás. A Penta társtulajdonosa ezt követően lemondott minden, a pénzügyi csoportban betöltött ügyvezetői funkciójáról. Ugyanakkor tagadja, hogy elkövette volna azt, amivel gyanúsítják. A rendőrség összesen három személy ellen indított eljárást, mindhárom esetnek a Gorilla-ügyhöz lehet köze.

A Penta székhelyén, a pozsonyi Digital Parkban december 1-jén tartottak razziát felfegyverzett rendőrök.

TASR/para