Kiengedték Robert Kaliňákot az előzetes letartóztatásból

2022. május 13. - 11:29 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság pénteken megszüntette Robert Kaliňák volt belügyminiszter előzetes letartóztatását.

Kiengedték Robert Kaliňákot az előzetes letartóztatásból
TASR-felvétel

A TASR-t erről Alexandra Važanová, a bíróság szóvivője tájékoztatta.

„A Legfelsőbb Bíróság szenátusa minden pontban megalapozottnak tartja a gyanúsított ellen indított büntetőeljárást, de a fellebbviteli bíróság, ellentétben az előkészítő eljárásban résztvevő bíróval nem lát okot az előzetes letartóztatásra” – közölte Važanová.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a döntést megelőzően elfogultságot jelentett be minden tagja annak a szenátusnak, amelynél a bíróság egy másik szenátusa május 1-jén nem állapított meg elfogultságot. Ezt követően a szenátus Robert Kaliňák gyanúsított Juraj Kliment bíró ellen elfogultság miatt emelt panaszával foglalkozott, és elutasította azt.

A bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság április 23-án előzetes letartóztatásba helyezte Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminisztert.

Robert Kaliňák kihallgatását követően a Specializált Büntetőbíróság illetékes bírája, Miroslav Mazúch megfelelőnek találta az ügyészség indítványát, mely szerint a Kaliňák elleni büntetőeljárás megalapozott, és szükség van a gyanúsított előzetes letartóztatására is.

A korábbi többszörös belügyminisztert, a Smer-SD elnökségi tagját a tanúk és az eljárás befolyásolásának veszélye miatt helyezik vizsgálati fogságba.

Kaliňák ügyvédei tiszteletben tartják a bíróság döntését, de nem azonosulnak vele. "A bíróság érvelése nagyon kimért volt és igazából nem kaptunk semmilyen választ arra, mivel teljesülnek a letartóztatás feltételei, és a védelem által bemutatott érvelésre sem kaptunk választ" - tájékoztatták az ügyvédek a sajtót a döntés után, ami ellen fellebbeztek.

TASR/para