Kifejezetten nagy volt a szárazság múlt héten a Csallóközben

2022. november 16. - 17:50 | Régió

Jelentős szárazság volt a múlt héten Csallóközben, ami terjed át Szlovákia nyugati felére. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat az intersucho.sk oldalon.

Kifejezetten nagy volt a szárazság múlt héten a Csallóközben
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Szlovákiában jelenleg normál vagy mérsékelten száraz időjárás uralkodik.

A november 7-től november 13-ig tartó héten helyileg két milliméter csapadék esett Délnyugat-Szlovákiában. A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint a hét nagy része csapadékmentes volt, vagy kis mennyiségben ködszitálás formájában esett csapadék.

Gyűgy (Dudince) és Nagykürtös térségében túlzott nedvesség volt tapasztalható.

A talaj nedvességellátottsága és a felszíni réteg relatív telítettsége a Duna menti alföld déli részén a legalacsonyabb.

A meteorológiai intézet szerint Erdőháton (Záhorie) a legalacsonyabb a telítettség, Szlovákia többi részén az értékek többnyire 70 százalék felettiek. A mélyebb, 40-100 centiméteres rétegben, a Csallóközben még mindig 10 százalék alatti a telítettség, a Duna-síkság nagy részén, illetve lokálisan Gömörön és Abaújban 10-20 százalékos.

"A telítettség a terület körülbelül egynegyedében 50 százalékos küszöb alatt van"

- mutatottak rá a szakemberek.

A Duna menti alföldön kívül Erdőháton (Záhorie), Vágbesztercé (Považská Bystrica), Nyitra alatt és Kiszuca környékén is kezd terjedni a szárazság. Összességében a terület mintegy 23 százalékát sújtja aszály.

"A felszíni rétegben kezdődő szárazság van, főleg Nyugat-Szlovákiában. Közép-Szlovákiában csak elvétve csökken a talaj nedvességtartalma"

- mutattak rá a szakemberek. Hozzátették, hogy a mélyebb rétegben kivételes szárazság, a Duna menti alföld déli részén és Abaúj területén extrém szárazság van.

TASR/para