Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb és erősebb alternatíváját

2021. augusztus 3. - 11:36 | Tech

Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mangánalapú alternatíváját a Bázeli Egyetem kutatói.

Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb és erősebb alternatíváját
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az okostelefonok képernyői és a napelemek gyakran olyan ritka és ezért drága nemesfémeket tartalmaznak, mint az irídium vagy a ruténium.

Az irídium, amelyet az OLED-ekben (szerves fénykibocsátó diódákban) vetnek be, ritkább, mint az arany és a platina. A ruténium, melyet napelemekben használnak, a legritkább stabil elemek egyike. Nem elég, hogy ritkaságuk miatt nagyon drágák, ezek a fémek sok vegyületben mérgezőek is.

A Bázeli Egyetem kutatóinak, Oliver Wengernek és Patrick Herrnek először sikerült létrehozniuk olyan világító mangánkomplexet, melyben fénnyel való besugárzás hatására ugyanolyan reakciók játszódnak le, mint a ruténium- vagy irídium-vegyületekben.

Komplexnek hívják azokat a vegyületeket, amelyekben koordinatív kötéssel ligandumok kapcsolódnak a középpontban lévő atomhoz, ionhoz.

A tudósok eredményeikről a Nature Chemistry című tudományos lapban számoltak be.

A mangán előnye, hogy a földkéregben 900 ezerszer gyakrabban fordul elő, mint az irídium, lényegesen kevésbé mérgező és jóval olcsóbb is.

Korábban senkinek sem sikerült mangánnal olyan molekuláris komplexet létrehozni, amely szobahőmérsékleten oldatban világít, és speciális reakciós tulajdonságokkal rendelkezik - mondta Wenger.

A következőkben a tudós és munkatársai az új mangánkomplex fénytulajdonságait fogja fejleszteni és a napelemekhez használatos félvezető anyagokra rögzíteni.

(MTI)

Címkék: kutatók