Kifizeti a diószegi asszonynak lánya haláláért a kártérítést a galántai kórház

2022. szeptember 26. - 12:59 | Régió

Portálunknak is reagált a galántai kórházat üzemeltető Svet zdravia társaság abban az ügyben, melyben elmarasztalták az intézményt egy hibás orvosi döntés miatt, aminek következtében hét évvel ezelőtt meghalt egy 38 éves nő.

Kifizeti a diószegi asszonynak lánya haláláért a kártérítést a galántai kórház
Archív felvétel - Paraméter

Mint azt korábban a Joj TV riportja alapján megírtuk, a diószegi Zuzana 38 éves lánya elesett a fürdőszobában, és eltörte a nagylábujját. Bement a kórházba, megröntgenezték, de a vizsgálat után rosszul lett, hányt és az eszméletét is elvesztette egy rövid időre. Ahelyett, hogy felvették volna a kórházba, hazakülték, néhány órán belül pedig meghalt.

Az ezt követő orvosi jelentés szerint az agyi gyermekbénulásban szenvedő nőnek epilepsziás rohama volt a röntgenvizsgálat után, a vérképe gyulladást mutatott ki, valamint alacsony volt a vérében a nátrium- és kloridszint, míg túl magas a fehérvérsejté és a cukoré. A diagnózis szerint felborult a belső háztartása. A szakértői jelentés szerint ugyanakkor 80% esélye lett volna a túlélésre, ha a sürgősségi orvos, aki megvizsgálta, nem küldi haza a röntgen után tapasztalt rossz állapotában, hanem felveszik az intenzív osztályra.

"A lányomat magatehetetlen, fekvő, hörgő állapotban kellett hazavinnem. Hajnalban is hörgött, mesterségesen kellett lélegeztetnem, de már nem maradt meg"

- mondta az édesanyja, Zuzana 2017-ben a Joj TV-nek. Hozzátette, az atesztáció nélküli orvos azt mondta, vigye nyugodtan haza, otthon majd kialussza magát és minden rendben lesz. Martin Balko szakértő szerint az orvosnak egyáltalán nem szabadott volna erről döntenie, hanem egy belgyógyászra bíznia a pácienst.

Az orvost a büntetőperben 2017-ben első fokon elítélték halálokozásért. Két év felfüggesztettet kapott, emellett eltiltották az orvosi munkától. Ez ügyben jogerős döntés még nem született.

A polgári perben 130 ezer euró kártérítést követelt az elhunyt nő édesanyja, a nagyszombati kerületi bíróság pedig helyt adott a keresetének, ahogy korábban megírtuk. Az nem derült ki, hogy végül a teljes összeget jóváhagyta-e a bíró, Zuzana viszont a Joj TV-nek az ítélet után elmondta, hogy a háza rekonstrukciójára szeretné költeni a kártérítést, vagy pedig arra, hogy egy kisebb lakásba költözzön.

Reagált az ügyben a Svet zdravia is, Jana Fedáková szóvivő közölte, hogy fontolgatják a rendkívüli fellebbezést az ügyben. "A kerületi bíróság nem vette figyelembe néhány alapvető felvetésünket, melyeket a fellebbezésben közöltünk" - indokolta.

Ugyanakkor a rendkívüli fellebbezés benyújtása már nincs hatással a kerületi bírósűg jogerős döntésére.

"Az ítéletet respektálnunk kell, a bíróság által megszabott nem anyagi kárt pedig megtérítjük" - húzta alá.

(parameter/Joj TV)