Kihalás fenyeget 39 cápa-, rája- és macskahalfajt

2021. szeptember 21. - 12:55 | Tech

A kihalás fenyegeti az ausztrál cápa-, rája- és macskahalfajok több mint tíz százalékát, 39 fajt - állapította meg egy kormányzati jelentés.

Kihalás fenyeget 39 cápa-, rája- és macskahalfajt
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Nemzeti Környezetvédelmi Tudományos Program (NESP) tengeri biodiverzitással foglalkozó csoportja kedden mutatta be az első olyan kiterjedt vizsgálat eredményét, amely az ausztráliai cápák, ráják és macskahalak kihalási kockázatát elemzi.

A kutatás szerint Ausztrália az otthona a világ porcos halfajai több mint egynegyedének: 182 cápa-, 132 rája- és 14 macskahalfaj él itt, ezek 12 százalékát fenyegeti a kihalás.

A Charles Darwin Egyetem (CDU) kutatója és a jelentés vezető szerzője, Peter Kyne szerint sürgős intézkedésekre van szükség.

"Míg az ausztrál fajkihalás számottevően kisebb mértékű, mint a globálisan tapasztalható 37 százalék, aggasztó a 39 faj szempontjából, amelyeknél növekedett a kihalás kockázata"

- mondta a szakértő.

Kyne szerint vannak pozitív jelei annak, hogy a védelmi intézkedések egyes ikonikus fajok - mint a fehér cápa és a homoki tigriscápa - esetében működnek, de a jelentés szerint ezek a fajok is veszélyeztetettek maradnak.

A tanulmány ugyanakkor rávilágít arra is, hogy Ausztrália vizei menedéket nyújtanak 45 olyan faj számára, amelyet a világ más részein a kihalás fenyeget.

"Sürgősen meg kell növelni Ausztrália veszélyeztetett cápa- és rájafajai védelmére hozott intézkedéseket és kutatásokat"

- véli Kyne.

(MTI)