Kihalhatnak az Amazonasban honos édesvízi delfinek

2021. január 28. - 13:23 | Tech

 A kihalás fenyegeti az Amazonas és mellékfolyóiban élő parti delfineket (Sotalia fluviatilis) egy helyi állatvédő szervezet szerint.

Kihalhatnak az Amazonasban honos édesvízi delfinek
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A kihalás komoly kockázata miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a tucuxik, vagyis parti delfinek státuszát veszélyeztetettre változtatta az úgynevezett vöröslistán.

A parti delfinek a világ leginkább fenyegetett fajai közé tartoznak - mondta el a Reutersnak kedden Fernando Trujillo, a kolumbiai Omacha alapítvány tudományos igazgatója.

A fő veszélyforrások a halászhálók, az illegális aranybányászatból származó higany és a vízerőművek építése, melyek elzárják egymástól a folyók egyes szakaszait, elszakítva egymástól az állatpopulációkat.

A szürke parti delfin a vöröslistán ugyanabba a kategóriába került, ahová két évvel korábban rokona, az amazonasi folyamidelfin, vagyis rózsaszín delfin. Ezzel Dél-Amerika és Ázsia minden édesvízi delfinfaja veszélyeztetettnek számít.

"Hónapokon át elemeztünk kutatótársaimmal, és arra jutottunk, hogy a szürke delfint ugyanazok a veszélyek fenyegetik, mint a rózsaszínt, és a veszély jelentős"

- folytatta a tengerbiológus.

A parti delfinek az Amazonasban élnek Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Brazíliában. Kolumbiában a Caqueta, az Apaporis és a Putumayo folyókban is megtalálhatók az alapítvány szerint.

Trujillo becslése alapján 30 ezer delfinnél nem él több az Amazonas völgyében.

"A hatalmas terület miatt ez kis szám. A fajok hamar átkerülhetnek a súlyosan veszélyeztetett kategóriába, ami az utolsó állomás a kihalás előtt A régió sok más állatfaja él hasonló körülmények között, és ha nem teszünk ellene, két-három évtizeden belül eltűnhetnek"

- mutatott rá Trujillo.

(MTI)

Címkék: delfinek, Amazonas