Kihallgatják Kočnert a főügyészhelyettes megölésének előkészítésével kapcsolatban

2019. január 16. - 14:55 | Belföld

Marian Kočner vállalkozót, akit jelenleg a váltóhamisítási ügy miatt szigorított őrizetben tartanak, a rendőrség Peter Šufliarsky főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése ügyében fogja kihallgatni.

Kihallgatják Kočnert a főügyészhelyettes megölésének előkészítésével kapcsolatban
Peter Šufliarsky és Jaromír Čižnár (Fotó: TASR)

„Ezzel az emberrel soha nem álltam közeli viszonyban, értve ez alatt a családi, baráti, ellenséges, vagyoni és pénzügyi viszonyt”

– jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Šufliarsky, akinek a kezdeményezésére hallgatják ki Marian Kočnert és néhány másik személyt.

Nem tudja, hogy ki akarhatja likvidálni őt, elmondása szerint csaknem fél éve ezen gondolkodik. Hogy a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében gyanúsított Alena Zsuzsovát is kihallgatják-e, Šufliarsky nem akarta megmondani. Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy azok a személyek, akiknek a kihallgatását kezdeményezte, jelenleg letartóztatásban vannak-e.

Šufliarsky bevallása szerint már áttanulmányozta a nyomozati aktát.

„Olyan információkat találtam, amelyek alapján tegnap írásban javasoltam több személy kihallgatását, akik felvilágosítással szolgálhatnak az eljárás módjáról és arról, hogyan tervezték kivitelezni a gyilkosságot”

– fejtette ki a főügyészhelyettes, hangsúlyozva, hogy soha semmilyen bűnüggyel összefüggésben nem járt el az említett személy javára. Példaként Adam V. és Monika T. újságírók, valamint a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak ügyét említette. Úgy véli, az ő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy Marian Kočnert letartóztatták. Hozzátette: ez egy lehetséges indítéka a tervezett gyilkosságnak.

„Attól a pillanattól kezdve foglalkozom ezzel, hogy az újságíróktól tudomást szereztem róla. Azok, akiknek tájékoztatniuk kellett volna engem, nem tájékoztattak, önöktől kaptam az információt. Két lehetséges forgatókönyv van, az egyik rosszabb, mint a másik”

– mondta a főügyészhelyettes, aki szerint Kočner egy azon személyek közül, akik a gyilkosság megrendelése mögött állhatnak. Šufliarsky és családja továbbra is rendőri védelem alatt állnak.

Šufliarsky elmondása szerint legfeljebb kétszer találkozott az ügyészségen Kočnerral, mindig az akkori főügyész, Dobroslav Trnka irodájában, anélkül, hogy előre tudta volna, ki lesz jelen a találkozón. „Ami a büntetőeljárásokat illeti, a világot fekete-fehérben látom. Vagy folyik valaki ellen büntetőeljárás, vagy nem” – jegyezte meg a főügyészhelyettes.

Tavaly nyáron merült fel a gyanú, hogy Šufliarsky meggyilkolását tervezik. Marian Kočner még azelőtt találkozni akart a főügyészhelyettessel, hogy eljárás indult volna ellene. Šufliarsky nem tudja, mit akart tőle a vállalkozó. Kočner telefonon hívta őt, de végül nem találkoztak, telefonon is csak rövid ideig beszéltek. „Ilyesmit én nem csinálok” – tette hozzá.

Šufliarsky értékelte a rendőrség segítőkészségét és a biztonsági intézkedéseket. Hozzátette: a rendőrséggel együttműködik egy másik hatóság is, nem árulta el, melyik. A főügyészhelyettes bevallása szerint veszélyben érzi magát. Megemlítette azt az esetet, amikor tüzet nyitottak az autójára.

Marian Kočner jelenleg a besztercebányai büntetésvégrehajtási intézetben van szigorított őrizetben. A Specializált Büntetőbíróság és a Legfelsőbb Bíróság tavaly kétszer is elutasította a szabadon bocsátási kérelmét.

Az Aktuality.sk tavaly októberben azt közölte, hogy Ján Kuciak és kedvese meggyilkolása után az ügyben gyanúsított gútai-komáromi csoport két tagja, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás állítólag arról egyeztetett, hogy el kellene tenni láb alól a főügyész első helyettesét, Peter Šufliarskyt is.

Peter Šufliarsky Jaromír Čižnár főügyész első helyettese. Šufliarsky idén májusig a főügyészség büntetőjogi osztályának vezetője volt. Ő volt az ügyész például Mikuláš Černák perében, akit később életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Dobroslav Trnka főügyészi megbízatási ideje alatt a különleges ügyosztályt vezette, amely a szervezett bűnözői csoportok legsúlyosabb ügyeivel foglalkozott.


(TASR/para)