Kihallgatta a NAKA a Szlovák Nemzeti Bank elnökét, Peter Kažimírt

2021. augusztus 17. - 12:14 | Belföld

A korábbi pénzügyminiszter kedden 11:30-kor érkezett meg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) épületébe kihallgatásra.

Kihallgatta a NAKA a Szlovák Nemzeti Bank elnökét, Peter Kažimírt
Fotó: TASR

„Nem vettem részt semmilyen bűncselekményben, nem is toleráltam és semmilyen más módon nem is hagytam figyelmen kívül bűncselekményt” – mondta Kažimír az újságíróknak a kihallgatás előtt. Hozzátette, tanúként hallhatják ki.

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban került szóba a Szlovák Nemzeti Bank elnökének neve a Vámszedő (Mýtnik) nevű rendőrségi nyomozás kapcsán. Múlt héten Peter Kremský (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselők lemondásra szólították fel, amiért egykori pénzügyminiszteri ténykedése idején az ország egyik legkiterjedtebb és legmagasabb szintű korrupciós hálózata alakulhatott ki a beosztottjai, illetve a tárca alá tartozó szervek körében.

Kažimír 2012-től 2019-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, két évvel ezelőtt pedig akkor távozott onnét, amikor kinevezték a jegybank élére. Pénzügyminiszteri megbízatása idejét érinti a Vámszedő nevű akció, és a nyomozótisztek szerint a korrupciós hálózat nem működhetett a tárca legfelsőbb vezetésének jóváhagyása nélkül.

A volt pénzügyminiszter neve ugyanakkor nemcsak annak kapcsán merült fel, hogy vezetőként felelős azoknak a szerveknek működéséért, amelyek alá tartoznak, hanem konkrét korrupciós ügyben is. Kenőpénzek elfogadását említette vele kapcsolatban Michal Suchoba vállalkozó, aki az elektronikus pénztárgépekkel kapcsolatos szoftver beszállításában volt érdekelt. Ennek az ügynek a másik, még fontosabb koronatanúja pedig František Imrecze, az adóhatóság korábbi elnöke.

Jegybankelnökként nem kívánok reagálni politikai nyilatkozatokra, és még kevésbé fogok azok alapján cselekedni" - fogalmazott múlt héten Kažimír.

(TASR/para)