Kihallgatta a rendőrség Zuzana Čaputovát

2022. július 26. - 16:52 | Belföld

A rendőrség már hónapok óta foglalkozik a Smer-SD által szervezett, május elsejei nyitrai tüntetéssel, amelyen vulgáris szavakkal illették az államfőt tömegesen.

Kihallgatta a rendőrség Zuzana Čaputovát
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

A tüntetésről készült rövid videó terjedni kezdett az interneten, amit később töröltek. A felvételen tisztán hallani, amint a smeres képviselő, Ľuboš Blaha biztatására a tömeg azt kiáltja, hogy a köztársasági elnök egy „amerikai k*rva“.

Az elnöki hivatal a Hospodárske noviny érdeklődésére megerősítette, hogy kedden a rendőrök az elnöki palotában kihallgatták az államfőt, részleteket azonban Ondrej Matej, az elnöki hivatal kommunikációért felelős igazgatója nem árult el.

Az incidens közel három hónappal ezelőtt történt. Blaha a színpadon arra kérte a tömeget, hogy fejezzék be a Čaputovával kapcsolatos mondatát: „Kérem, mondják utánam. Ő egy amerikai ...“

Blaha később azzal védte magát, azt várta, hogy az emberek azt skandálják majd Čaputovával kapcsolatban, hogy egy „amerikai ügynök“, ahogy ő is nevezte őt a közösségi oldalán. Tény azonban, hogy miután a tömeg a vulgarizmust kiáltotta be, nem pedig azt, amit állítólag ő szeretett volna hallani, Blaha nem állította le a skandálást.

Az említett akció előtt, március végén ugyanakkor a pozsonyi I-es számú járásbíróság kimondta, hogy Ľuboš Blahának, a Smer-SD képviselőjének haladéktalanul tartózkodnia kell a hamis információk közzétételétől és terjesztésétől Zuzana Čaputová köztársasági elnökről, akit nyilvánosan hazaárulónak és idegen hatalmak ügynökének minősített.


(HNonline.sk)