Kihallgatták a nyomozók Matovičot, ezért lemaradt a pozsonyi tüntetésről

2016. február 18. - 07:58 | Belföld

Szerdán kihallgatta a rendőrség az OĽaNO elnökét, Igor Matovičot. 

Kihallgatták a nyomozók Matovičot, ezért lemaradt a pozsonyi tüntetésről
Fotó: TASR

A vádak szerint Igor Matovič egy strómanra ruházta át a RegionPress nevű cégét, hogy elkerülje az adóellenőrzést, két hónappal később pedig elállt ettől a bizonyos szerződéstől, ám közben már 121 millió szlovák koronát (mintegy 4 millió eurót) átutalt cége számlájáról a sajátjára, a cég addigi könyvelését pedig a stróman megsemmisítette.

Az OĽaNO elnöke Daniela Lipšic jelenlétében jelent meg szerdán a kihallgatáson.

„Nincs mit eltitkolnom, az üggyel kapcsolatban már mindent elmondtam a médiának, most is csak ezt tudom megismételni” – jelentette ki Matovič a kihallgatás előtt, majd hozzátette, tisztában van azzal is, hogy túlerővel kell szembenéznie.

Végül a politikus négy órán keresztül tartózkodott a kihallgatóteremben.

A kihallgatás után Matovič elmondta, semmi újat nem tudott mondani azon kívül, ami korábban már elhangzott a médiában. Megismételte, hogy az ügyet puszta politikai megrendelésnek tartja a kormány részéről.

Matovič egyébként a kihallgatás miatt nem tudott részt venni az OĽaNO–NOVA-koalíció által szervezett Fico-ellenes megmozduláson szerda délután a pozsonyi SNP téren. A rendőrség azonban hangsúlyozza, Matovič már jóval korábban tisztában volt a kihallgatás időpontjával, annak ideje alatt pedig egyszer sem kérte a korábbi befejezést.

Az eset előzménye, hogy Robert Fico február elején egy sajtótájékoztatón azzal gyanúsította meg egyik legfőbb kritikusát, hogy egy strómanra ruházta át a cégét 2008-ban, hogy elkerülje az adóellenőrzést és a lelepleződést. Eközben pedig 121 millió koronát mentett ki a cégéből.

Tibor Gašpar rendőrfőkapitány azt mondja, a miniszterelnök Matovič gazdasági tevékenységével kapcsolatban már január végén átadott bizonyos dokumentumokat a rendőrségnek.


TASR/para