Kihalt egy patkányfaj a klímaváltozás miatt

2016. június 15. - 17:57 | Tech

Kihalt egy ritka ausztrál patkányfaj, a korallszirti mozaikfarkú patkány (Melomys rubicola) kutatók szerint, akik a klímaváltozást okolják.

A faj kizárólag a 300 x 100 méteres Bramble Cay szigeten fordult elő, amely a Nagy-Korallzátony legészakibb részénél található. Már 2009 óta nem látták itt a korallszirti mozaikfarkú patkányt.

Ez az első dokumentált eset, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt hal ki egy gerinces faj - mondta Luke Leung, a Queenslandi Egyetem munkatársa, a patkányokról készült jelentés egyik társszerzője szerdán. A tanulmányt Queensland állam hozta nyilvánosságra.

"Kihalásuk okai elsősorban a partokon jelentkező óriási hullámok és a vihardagály, amely rendszeresen elönti a szigetet. Beigazolódott, hogy a tengervíz tönkretette a vegetációt, melyet a patkányok táplálékként és menedékként használtak" - fejtette ki Leung, aki szerint az erőteljesebbé vált hullámok hátterében a klímaváltozás áll.

A szakértő szerint nagyon biztosak abban, hogy a patkány kihalt. A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten és kamerákat állítottak fel, de az állatokat nem látták, sem nyomaikat, sem ürüléküket nem találták, holott az IUCN természetvédelmi szervezet adatai szerint 2008-ban még ötven példány élt a szigeten.

Sem állatkertekben, sem tenyészállomásokon nem él már korallszirti mozaikfarkú patkány. Leung szerint a hatóságok egyszer megkíséreltek elhozni néhány példányt a szigetről és tenyészteni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt.

A patkányokról először a 19. században készültek feljegyzések, a hetvenes években pedig még több száz példány élt a szigeten.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) felszólította a kormányt, hogy biztosítson nagyobb védelmet a veszélyeztetett fajoknak. Utalt a Nagy-Korallzátonyt az elmúlt hónapokban súlyosan károsító korallfehéredés pusztító következményeire is. "A Nagy-Korallzátony a klímaváltozás arca" - fogalmazott Darren Grover, a WWF munkatársa.

MTI/para

Címkék: patkány, kihalás