Kihalt galápagosi óriásteknősfajok leszármazottait azonosították a kutatók

2020. február 3. - 10:55 | Tech

A galápagosi óriásteknős két kihaltnak tekintett fajával rokonságban álló 30 óriásteknőst azonosítottak a kutatók egy tudományos expedíció keretében a csendes-óceáni szigetcsoporton.

Kihalt galápagosi óriásteknősfajok leszármazottait azonosították a kutatók
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) és a Galápagos-szigetek természeti kincseinek megóvásáért felelős Galapagos Conservancy pénteken jelentette be, hogy egy fiatal nőstény közvetlen leszármazottja a Chelonoidis abingdonii fajnak, amelynek utolsó ismert példánya a 2012 júniusában, több mint 100 évesen elpusztult Magányos George volt.

Az Izabella-sziget Wolf-vulkánjának térségét átkutató szakemberek továbbá az egykor a Floreana szigeten élt Chelonoidis niger fajjal rokonságban álló 11 hím és 18 nőstény óriásteknőst fedeztek fel.

A kutatók azért választották ezt a területet, mert a hajdanán teknőshúst is fogyasztó bálnavadászok és kalózok állítólag itt dobálták ki a kifogott példányok egy részét, hogy könnyítsenek a rakományukon.

A galápagosi óriásteknősök is azon fajok között voltak, amelyeknek tanulmányozása segítette Charles Darwint, hogy evolúciós elméletét megalkossa a 19. században.

Mára 11 óriásteknősfaj maradt a Galápagos-szigeteken, négy másik azóta halt ki, hogy az angol természettudós 1835-ben ellátogatott a szigetcsoportra.

A 45 fős expedíciót vezető Washington Tapia korábban elmondta, a felfedezőút célja, hogy a fogságban való tenyésztésre alkalmas óriásteknősöket keressenek, remélve, hogy idővel sikerül újra benépesíteni a szigeteket.

(MTI)