Kihelyezték a magyar táblát a dunaszerdahelyi vasútállomásra

A szlovák mellett ezentúl magyarul is elolvasható a település neve a dunaszerdahelyi és a komáromi vasútállomáson.

Kihelyezték a magyar táblát a dunaszerdahelyi vasútállomásra
Fotó: Paraméter

A dunaszerdahelyi állomáson péntek délután Érsek Árpád közlekedési miniszter és Bugár Béla, a parlament alelnöke leplezték le az új magyar feliratot, délután négykor pedig a komáromi vasútállomáson teszik ugyanezt.

Az első szlovák–magyar kétnyelvű vasúti táblát április elején helyezték el Újhelyen (Slovenské Nové Mesto – Tőketerebesi járás).

Dunaszerdahely és Komárom után szeptember végéig fokozatosan további 52 vegyesen lakott területen helyezik majd el a kétnyelvű táblákat a települések vonatállomásain - 51 helyen magyar, 1 helyen pedig ruszin felirat kerül ki.

A kormány által elfogadott határozat értelmében a kétnyelvű vasúti táblákat azokon a településeken helyezik majd ki, amelyeken a nemzeti kisebbség aránya eléri a 20%-ot.

Az állomáson lesz tábla, a megállókban még nem

Mivel a kisebbséginyelv-használatról szóló törvény szövege szerint csak a vasútállomásokon lehet kétnyelvűsíteni a helységnévtáblákat, a távolról kezelt, kisebb megállókban egyelőre nem lehet kihelyezni a magyar nyelvű táblát. A Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vonalon kizárólag a két utóbbi településen kerül ki magyar helységnévtábla, Nagymegyeren és a többi községben nem - mivel ott csak megállók működnek.

Érsek Árpád közlekedési miniszter péntek délután úgy nyilatkozott, hogy a probléma megoldásához a vonatkozó törvény módosítására van szükség, amire a tervek szerint 2018-ban kerülhet sor.

A Híd az előző Fico-kormány idején több alkalommal is javasolta a vasúti kétnyelvűség bevezetését, de mindig elkaszálta azt a parlamenti többség.

A tavaly alakult hármas koalíció ugyanakkor a kormányprogram részévé tette a vasúti kétnyelvűséget.

(para)