Kihoznák a börtönből Pčolinskýt, hogy részt vegyen a parlament rendkívüli ülésén!

2021. május 26. - 11:29 | Belföld

Félbeszakadt a parlament rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért hívott össze, hogy a kormánypárti illetékesek adjanak választ arra, miről volt szó a közjogi méltóságok múlt heti találkozóján, amely a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) pozsonyi központjában történt.

Kihoznák a börtönből Pčolinskýt, hogy részt vegyen a parlament rendkívüli ülésén!
Vladimír Pčolinskýt március közepén helyezték vizsgálati fogságba, ezután mondott le a SIS igazgatói posztjáról (Fotó: TASR)

Az ülés nem akármilyen ok miatt szakadt félbe: a plénum megszavazta, hogy az ülésen legyen jelen az SIS korábbi igazgatója, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Vladimír Pčolinský.

"A parlament jóváhagyta, hogy érdekében áll a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató jelenlétét bebiztosítani a rendkívüli ülésen"

- nyilatkozta Ondrej Dostál (SaS) kormánypárti képviselő. Dostál tájékoztatása szerint a merész indítványt Tomáš Taraba, a Kotleba-féle ĽSNS képviselője tette, majd ugyanezt kérte Robert Fico, a Smer-SD elnöke is.

A Sme rodina együtt szavazott az ellenzékkel

A házbizottság (grémium) tárgyal a helyzetről, hogy folytatódjon-e az ülés. Az ellenzék kitart amellett, hogy amíg Pčolinský nincs jelen, addig az ülés ne folytatódjon.

Egyelőre kérdéses, hogy Pčolinskýt valóban be lehet-e rendelni a parlamentbe. Mindenesetre a jelenlévő parlamenti képviselők többsége a Pčolinský jelenléte mellett tette le a voksát.

A Smer-SD, a Pellegrini-féle Hlas, valamint az ĽSNS parlamenti képviselőin kívül a kormánypárti Sme rodina képviselői szavazták meg a javaslatot. Igennel voksolt az OĽaNO négy képviselője, Martin Čepček, Erik Ňarjaš, Radovan Marcinčin, valamint Anna Záborská is.

Ondrej Dostál elmondta azt is, hogy a parlamenti ülés a megszavazott javaslat miatt még azelőtt szakadt félbe, hogy a vita elkezdődött volna.

"A konkrét lépéseket a koalíciós tanács fogja megtárgyalni"

- adott kitérő választ a kialakult helyzetre Eduard Heger kormányfő, aki felháborodva reagált a titkos találkát illető konspirációkra. Heger nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, el tudja-e egyáltalán képzelni, hogy a vizsgálati fogságban lévő egykori SIS-igazgató részt vegyen a parlament ülésén.

"Putyin és Bident is idehívhatjuk"

"A szívem szerint döntöttem" - magyarázta a Sme rodina és a parlament elnöke, Boris Kollár, hogy miért támogatta az ellenzéki indítványt. A Pčolinskýt korábban jelölő Kollár leszögezte: Ondrej Dostál szerinte bűncselekményt követett el azzal, hogy tájékoztatta a sajtót a titkos üzemmódban zajló rendkívüli ülés történéseiről.

"Mi jóváhagyhatjuk azt is, hogy holnap Putyint vagy Bident hívjuk ide"

- jelentette ki a házelnök, aki el tudja képzelni, hogy Pčolinský megjelenjen a parlamenti ülésen, ugyanakkor elismeri azt is, hogy ez nehezen megvalósítható.

Egy későbbi nyilatkozatában Kollár már óvatosabban fogalmazott, és egyenesen abszurdnak nevezte azt, hogy Vladimír Pčolinskýt berendeljék a parlamentbe. Pedig az erről szóló javaslatot jómaga is támogatta.

"Ez abszurd, nem tudom elképzelni. Még abszurdabb az, ha anélkül tartanak valakit vizsgálati fogságban, hogy műveleteket hajtanának végre, és az is abszurd, hogy Pčolinský két hónapja van előzetesben, és még mindig nem oldozták fel a titoktartás alól"

- védelmezte jelöltjét Boris Kollár.

Mivel a sajtóban azonnal vita indult arról, ki volna illetékes dönteni arról, hogy megszakítsák egy személy rabosítását, a parlamenti ülésről kiszivárgó információkra a Pčolinskýt vizsgálati fogságba helyező Specializált Büntetőbíróság elnöke, Ján Hrubala is reagált.

"A gyanúsított esetében az előkészítő eljárás van folyamatban, ennek az eljárásnak pedig az ügyész az 'ura', a vizsgálati fogság végrehajtása pedig a vizsgálati fogságról szóló törvény alapján zajlik. A bíróság kizárólag azokról a műveletekről dönt, amelyek a vizsgálati fogság véget éréséről vagy folytatásáról szólnak"

- írta nyilatkozatában Ján Hrubala.

A szlovák demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy egy olyan személy jelenlétét követelték volna egy parlamenti ülésen, aki vizsgálati fogságát tölti. Egyes kormánypárti képviselők úgy vélik, hogy Pčolinský "berendelése" már csak azért is indokolatlan, mert ő értelemszerűen nem volt ott azon rendkívüli találkozón, amely a rendkívüli parlamenti ülés tárgyát képezi.

A parlament rendkívüli ülésének összehívását a Robert Fico-féle Smer-SD kezdeményezte. Témája az a május 17-i találkozó, amelyre a SIS központjában került sor, és a legfőbb közjogi méltóságok, valamint állami szervek tisztségviselői vettek részt rajta: az új SIS igazgató, Michal Aláč (Sme rodina-jelölt), Zuzana Čaputová államfő, Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, Boris Kollár parlamenti elnök (Sme rodina), Mária Kolíková igazságügyi miniszter (Za ľudí), Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter, Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány és Szabó Adrián, a belügyminisztérium inspekciójának vezetője mind ott voltak az összejövetelen.

Az ellenzék azért kritizálta a titkos találkozót, mert szerintük folyamatban lévő büntetőeljárásokról volt szó a megbeszélésen. Eduard Heger miniszterelnök ezt korábban cáfolta. Tájékoztatása szerint a találkozót ő kezdeményezte annak érdekében, hogy az állam legfőbb tisztségviselői megismerkedhessenek az aktuális hírszerzési információk részleteivel.

(parameter/TASR)