Kiiktatta az Iszlám Állam egyik oldalát az Amazon felhőszolgáltatója

2021. augusztus 28. - 15:01 | Tech

Lekapcsolta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandacsoportjának egyik oldalát az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) - adta hírül a The Washington Post című amerikai napilap.

Kiiktatta az Iszlám Állam egyik oldalát az Amazon felhőszolgáltatója
Illusztráció (wikipédia)

A lap szerint a szóban forgó csoport a Nidá-e-Hakk, amely (a Pakisztánban és Afganisztán egyes részein is beszélt) urdu nyelven osztott meg dzsihadista tartalmakat, köztük az Iszlám Állam afganisztáni ágának, az Iszlám Állam-Horaszán Tartománynak az üzeneteit is idézte. E csoport vállalta magára az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön történt robbantásos merénylet elkövetését, amelyben több tucat - egyes hírek szerint közel 170 - ember vesztette életét vagy sebesült meg. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) közlése szerint a merényletben 13 amerikai katona lelte halálát, további 18 megsebesült.

Az Iszlám Államnak az AWS-en található tartalmát a terrorista kommunikációt weboldalakon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) fedezte fel - közölte Rita Katz, a SITE igazgatója a The Washington Post beszámolója szerint. A lap szerint az említett dzsihadista oldal csütörtökön fényképet közölt robbanómellényt viselő állítólagos terroristáról a kabuli merénylet előtt. Katz elmondása szerint a csoport április óta használta az AWS-t, és pénteken kapcsolták le.

MTI