Kijárási tilalmat rendeltek el újra a veszélyes vulkanikus gázok miatt La Palma szigetén

2021. október 2. - 17:55 | Külföld

Újabb településeken rendeltek el kijárási tilalmat a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, mert a vulkánkitörés miatt romlott a levegő minősége, az emberi egészségre veszélyes gázok kerültek a légkörbe - közölte szombaton a helyi katasztrófavédelem.

Kijárási tilalmat rendeltek el újra a veszélyes vulkanikus gázok miatt La Palma szigetén
Fotó: TASR/AP

Az intézkedés La Palma mintegy 3500 lakosát érinti Los Llanos de Aridane és El Paso településeken.

"Az újabb kijárási tilalom az időjárási körülmények következménye" - közölte a sziget katasztrófavédelmi hatósága. A meteorológiai viszonyok ugyanis olyanok, hogy a gázok a légkör alsóbb rétegeiben gyűlnek össze, ahelyett, hogy szertefoszlanának.

A sziget érintett térségeiben élőket felszólították, hogy zárják be az ajtókat és ablakokat, és kapcsolják le a légkondicionáló készülékeket, hogy ne juthasson be kívülről levegő.

A spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken számolt be arról, hogy újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé.

Miguel Angel Morcuende vulkanológus a tűzhányó "intenzív tevékenységéről" beszélt mindezzel összefüggésben. Eddig hozzávetőleg hatezer embert evakuáltak a szeptember 19-én kitört vulkán körüli veszélyeztetett térségekből, ahol több mint nyolcszáz épület semmisült meg. Ugyanakkor a sziget 83 ezer lakosának mindössze töredékét, kevesebb mint nyolc százalékát érinti közvetlenül a vulkánkitörés - tette hozzá Morcuende.

A mostanihoz hasonló kijárási tilalmakat korábban San Borondon, Marina Alta, Marina Baja és La Condesa településeken rendeltek el, mivel megemelkedett a levegő kén-dioxid szintje.

mti/para