Kijárási tilalom: mi történik, ha átmeneti lakhelyed más járásban van, mint az állandó?

2020. április 8. - 09:35 | Régió

A szerdától húsvéthétfő éjfélig érvényben lévő kijárási tilalom kapcsán felmerülő néhány gyakorlati kérdésben fordultunk Both Péter dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányhoz.

Kijárási tilalom: mi történik, ha átmeneti lakhelyed más járásban van, mint az állandó?
Fotó: TASR

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy ha valakinek más járásban van az átmeneti lakhelye, mint az állandó. Például Nagymegyerre költözött a szomszédos Komáromi járás valamely községéből, vagy Dunaszerdahelyre a Galántai járásból, esetleg Somorjára Pozsonyból, de csak átmeneti lakhelyre jelentkezett be. A személyazonosságinkon ugye az állandó lakhelyünk szerepel, a bejelentett átmeneti lakhelyünk viszont nem, tehát erről adott esetben nem biztos, hogy rendelkezünk felmutatható igazolással, hacsak ilyet nem kértünk térítés ellenében a település hivatalától.

"Ilyen esetben a rendőr le tudja ellenőrizni a nyilvántartásban az illető átmeneti lakhelyét, utólag tehát ez igazolható, tehát hivatkozhat erre" - válaszolta kérdésünkre a járási rendőrkapitány.

Ugyancsak könnyen előfordulhat, hogy járáshatáron fekvő két településen él gondozó és gondozott, például Vásárúton élő édesanyját gondozza Nádszegen élő lánya vagy csicsói édesapját nagymegyeri fia, és még sorolhatnánk. A járáshatáron pillanatnyilag a hivatalos tájékoztatás szerint gondozás céljából sem lehet áthaladni, ugyanakkor Both Péter elmondása szerint, mivel a gyakorlat hozhat ilyen példákat, erre is lehet hivatkozni az illetőt ellenőrző rendőrnél.

Közölte viszont, hogy egyik fent említett esetben sem érdemes hazudni a hatóságoknak, mivel a rendőr felveheti az illető adatait, és ha az utólagos ellenőrzés során derül fény a turpisságra, az bizony büntetést vonhat maga után.

A hivatalos tájékoztatás szerint bevásárlás céljából sem léphetjük át a járáshatárokat. Both Péter megerősítette, hogy ez viszont már a fent említett esetekben is érvényben van. Tehát ha valaki egy járáshatáron fekvő városban intézné el a nagybevásárlást az ünnepekre a járáshatáron túlról, például Lakszakállasról menne a nagymegyeri Tescóba vagy Gútorról Somorjára, azt most nem teheti meg. Erre nem is érdemes hivatkozni.

(SzT)