A kijelölt időn kívül is kiszolgálhatják majd a nyugdíjasokat az üzletekben

2020. április 24. - 15:18 | Belföld

Mégis kiszolgálhatják az üzletekben a 65 évnél idősebb nyugdíjasokat a számukra kijelölt bevásárlási időn kívül is. Mivel a tiszti főorvoshoz rengeteg panasz érkezett a korábbi intézkedéssel összefüggésben, amely csak hétköznapokon, 9 és 11 óra között engedélyezte volna az időseknek a bevásárlást, úgy döntött, hogy átértékeli a rendelkezést, amely ellen főleg a dolgozó nyugdíjasok tiltakoztak.

A kijelölt időn kívül is kiszolgálhatják majd a nyugdíjasokat az üzletekben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Nyomatékkal felkérem ugyanakkor az időseket, hogy amikor csak tehetik, a számukra kijelölt időben menjenek bevásárolni, és más időpontokban kerüljék az üzleteket, vagy kérjék meg a rokonokat, ismerősöket, szomszédokat, hogy vásároljanak be helyettük, esetleg éljenek az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatásokkal” – közölte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), hozzátéve: erre elsősorban az idősek védelme érdekében van szükség, hiszen esetükben a COVID-19 betegség súlyosabb lefolyású lehet, sőt akár halállal is végződhet.

Daša Račková, az ÚVZ szóvivője elmondta: a nyugdíjasoknak azért jelölték ki a délelőtti órákat a bevásárlásra, hogy reggel a boltba menet, vagy az üzletben ne találkozzanak a munkába igyekvő emberekkel. A gyakorlat azt mutatja, hogy munkanapokon ebédidőben is sok ember koncentrálódik az üzletekben, ezért javasolják, hogy az idősek 11-ig intézzék el a bevásárlást. A szombati korlátozás esetében a hivatal figyelembe vette, hogy az üzletek rövidebb ideig tartanak nyitva, és a dolgozók egy része csak ekkor tud bevásárolni.


(TASR)