Kijevbe érkezett és Zelenszkijjel is találkozik Novák Katalin!

2022. november 26. - 08:45 | Külföld

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában - írta  korábban az Index. Az atv.hu diplomáciai forrásból szombaton reggel úgy értesült, hogy már meg is érkezett.

Kijevbe érkezett és Zelenszkijjel is találkozik Novák Katalin!
Novák Katalin (Fotó: TASR-arhívum)

Az Index úgy tudja, a magyar köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett Ukrajnába. Először repülővel Lengyelországba ment, majd onnan autóval át Ukrajnába.

A köztársasági elnök hivatala a Telex pénteki kérdésére nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.

A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

(Index/Telex/ATV)