Kik voltak a legjobban kereső köztisztviselők tavaly? Rejtélyes összegek és meglepő nevek a lista élén

2023. november 29. - 13:59 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő csaknem 160 ezer eurót keresett tavaly, de még ez az összeg sem volt elég ahhoz, hogy felkerüljön a legjobban kereső köztisztviselők tízes listájára.

Kik voltak a legjobban kereső köztisztviselők tavaly? Rejtélyes összegek és meglepő nevek a lista élén
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A köztársasági elnök valójában jóval lejjebb végzett a legjobban kereső köztisztviselők listáján: mindössze az 55. helyet foglalja el, Eduard Heger korábbi miniszterelnök pedig csak a 378.-re fért oda.

Az első tízben kevésbé ismert személyeket találunk, bár ott van Ódor Lajos, a szakértői kormány korábbi vezetője (2022-ben, amikorra az adatok vonatkoznak, még a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke volt), valamint Peter Kažimír, a Nemzeti Bank elnöke.

Az Aktuality.sk összeállította a rangsort a több mint 1700, 2022-re vonatkozó vagyonnyilatkozat elemzése alapján, amelyeket a napokban tettek közzé a Nemzeti Tanács honlapján.

Az összehasonlításból kiderül, hogy 2022-ben a legtöbbet kereső köztisztviselő Ľuboš Pástor volt. Az Szlovák Nemzeti Bank tevékenységét irányító Banktanács tagja tavaly több mint 700 ezer eurót keresett, a bevétele legnagyobb része azonban nem ebből a tevékenységből származott.

A második helyre Ján Horkovič, a Transpetrol korábbi igazgatója került 404 ezer eurós bevétellel, a harmadikra pedig Viktor Hraška, aki a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Nemzeti Intézete (NÚSCH) vezetőségének a tagja. Mindhárman az „egyéb” bevételeknek köszönhetően kerültek a lista élére.

A lap rámutatott, hogy bár a szlovákiai vagyonnyilatokból megtudhatjuk a bevétel teljes összegét, az nem teljesen világos, hogy miképp tevődik össze. A nyilatkozat ugyanis két összetevőből áll: az egyik a „köztisztviselői feladat ellátásából” származó összeg, a másik viszont sokkal titokzatosabb, mindössze „egyéb” címszó alatt szerepel, és általában ez teszi ki a teljes összeg jelentős hányadát.

Az „egyéb” kategória alatt nemcsak az állami munkáltatótól származó jutalmakat lehet elrejteni, amit a köztisztviselő nem tüntetett fel a fizetés részeként, hanem a különféle üzleti tevékenységeket is, legyen szó ingatlan bérbeadásáról vagy előadásokért járó honoráriumokról. Hraška például gyermekszívsebészként dolgozik az Egyesült Államokban.

Az első tízben van továbbá a Szlovák Gázművek (SPP) Disztribúció igazgatótanácsának alelnöke, Ľubomír Schweighofer, a pozsonyi M.R. Štefánik repülőtér korábbi vezetőségi tagja, Szőke Ottó, Pástor egykori kollégája Banktanácsból, Karol Mrva, valamint a Kelet-szlovákiai Szív- és Érsebészeti Intézet (VÚSCH) vezérigazgatója, Štefan Lukačín.

Akárcsak az első hármas esetében, bennük is az a közös, hogy a rejtélyes „egyéb” bevételeknek köszönhetően kerültek a lista élére.

Ha nem vesszük figyelembe az „egyéb” kategóriát, a legjobban kereső köztisztviselők listájának élén az SPP korábbi vezetője, Milan Urban áll, aki tavaly októberben távozott a pozíciójáról.

A második Pavol Mertus, aki több állami és részben állami vállalatnál dolgozik, mint például az SPP – Disztribúció. Az első hármast a Költségvetési Felelősségi Tanács elnöke, Ján Tóth zárja.

Itt már megjelenik az első tízben Zuzana Čaputová államfő is, pár hellyel lejjebb pedig ott van a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) leváltott igazgatója, Michal Aláč.


(aktuality.sk)