Kikötött Mallorcán két spanyol mentőhajó

2018. július 21. - 15:57 | Külföld

Kikötött a Palma de Mallorcán szombaton a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO)  két mentőhajója, egyik fedélzetén egy kameruni nővel - aki csodával határos módon túlélt egy tengeri balesetet -, illetve egy másik migráns nő és egy fiú holttestével. 

Kikötött Mallorcán két spanyol mentőhajó
Fotó: Proactiva Open Arms via AP

A kiszáradás tüneteit mutató kameruni nőt kedden emelte fedélzetére az Astral nevű mentőhajó, és akkor már jó ideje sodródott a tengeren egy gumicsónakban. Másnap a nőn kívül még két holttestet is kiemeltek a vízből

Annak ellenére, hogy a római kormány illegális bevándorlással szembeni kemény fellépése miatt a civilszervezetek mentőhajói nem köthetnek ki Olaszországban migránsokkal a fedélzetükön, az Astralnak engedélyezték, hogy befusson Catania kikötőjébe. A Proactiva Open Arms ugyanakkor úgy döntött, hogy hajója inkább a spanyol partok felé veszi az irányt, részben a római kormány migránsokkal szembeni ellenségessége miatt, másrészt azért, mert az olasz hatóságok csak a hajótöröttet akarták átvenni, a két holttestet nem.

Az NGO azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint 160 kimentett társukkal együtt Líbiába. A parti őrség szóvivője tagadta ezt, szerinte mindenkit megmentettek a 165 tagú csoportból.

(MTI)

Címkék: menekültek, Mallorca