Kilátástalan a helyzet az egészségügyben, hiába pumpálnának újabb és újabb összegeket az ágazatba

2023. október 12. - 14:09 | Belföld

Martin Vlachynský, az INESS kutatóintézet egészségügyi elemzője úgy véli, az új kormány alatt is folytatódni fog az egészségügy stagnálása, és a problémákat nem reformokkal próbálja majd megoldani, csak újabb és újabb összegeket önt az ágazatba.

Kilátástalan a helyzet az egészségügyben, hiába pumpálnának újabb és újabb összegeket az ágazatba
Fotó: TASR - illusztráció

„Ez valószínűleg nem az a kormány lesz, amely hajlandó megnyitni a fontos, ám kényes kérdéseket, mint például a páciens bizonyos mértékű bevonása a költségek fedezésébe, az ellátásokra jogosultság pontosabb definiálása vagy az állami Általános Egészségbiztosító privatizálása. Kérdéses a kórházhálózat optimalizálásának sorsa is, bár itt van némi 'biztosíték', mivel kötődik az uniós helyreállítási terv támogatásaihoz”

– jelentette ki a TASR-nek Vlachynský.

Rámutatott, a három majdani kormánypárt közül csupán a Hlas-SD-nek van úgy-ahogy kidolgozott egészségügyi programja.

„De az is eléggé általános, se íze, se bűze, nem tartalmaz semmilyen komoly változtatásokat” – szögezte le Vlachynský.

A párt legfontosabb programpontjának e területen azt tartja, hogy az állam által biztosított személyek után fizetett egészségbiztosítási járulék nagyságát a minimálbérből fizetett járulék nagyságához kötné. „Ez egyrészt merőben megváltoztatná az egészségügybe befolyó összeg nagyságát, másrészt évente több mint egymilliárd euróba kerülne az állam számára, ezért a jelenlegi költségvetési helyzetben eléggé elképzelhetetlennek tartom” – magyarázta Vlachynský.


(TASR)

Címkék: egészségügy