Kilátópontok épülnek a Dunamentén, az egyik Komáromban

2021. június 7. - 16:49 | Régió

Komárom egyike azoknak a városoknak, ahol kilátópont épül a Dunamente térségen átnyúló projekt keretén belül. A kilátók hálózata Komáromtól Helembáig, illetve Esztergomig terjed majd.

Kilátópontok épülnek a Dunamentén, az egyik Komáromban
Fotók: a szerző

A mintegy ötvenezer eurós támogatásból nyolc beruházás valósul meg és több, mint 50 kilátó- és panorámapontot népszerűsítenek. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a természeti örökségekre, a kirándulásokra és a természetjárás örömeire hívja fel a figyelmet.

„Ez a pályázat egy jó alkalom arra, hogy tovább erősítse azt, hogy a Duna nem elválaszt, hanem összeköt egy eurorégiót, és összeköti azokat a csodálatos adottságokat, amelyek talán eddig nem kaptak kellő figyelmet“ – nyilatkozta Keszegh Béla, Komárom polgármestere és a Dunamente TDM elnöke.

Elmondta, bízik benne, hogy a látványosságokat ezáltal koordinált módon tudják bemutatni, és remek alkalmat kínálnak mindenkinek egy kis kimozdulásra.

Magyarics Gábor, a Duna Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, további cél, hogy a turisták, látogatók akár több alkalommal is felkeressék ezeket a látványosságokat.

„A térség legfontosabb kilátópontjait, legszebb panorámapontjait felfűző pályázat. Ezekből nyolc helyszínen valamilyen beruházást is megvalósítunk, pihenőhelyet, magaslest telepítünk, tehát, hogy segítsük a vendégfogadást“ – mondta.

Szlovákiában három helyen épülnek kilátók: Helembán, Komáromban és Karván. Komáromban az erőd közelépen épül meg, ahol a Duna és Vág folyók találkoznak. Ezen kívül a Dunamente TDM egy másik projektjének keretén belül egy másik, hasonló kilátóhelyet szeretne létrehozni az Erzsébet híd szomszédságában. Ide egy okospad is kerülne, ami wifi hálózatot biztosít és napelemmel tölthető.

A projekt továbbá ezeket a panorámapontokat tartalmazó térképet, háromnyelvű mobilaplikációt, fényképadatbázist és kisfilmet is magába foglal.


(ha)

Címkék: Komárom, kilátó, turizmus