Kilenc év után újra cserélik a személyi igazolványokat Szlovákiában – így érint majd minket

2022. március 24. - 15:28 | Belföld

A kormány január elején fogadta el a törvénymódosítási tervezetet, amely a személyi igazolványok módosítására vonatkozik. Ennek köszönhetően a szlovák állampolgárok egyszerűebben igazolhatják magukat, a dokumentum ugyanis tartalmazza majd az ujjlenyomatunkat és a biometrikus adatainkat is.

Kilenc év után újra cserélik a személyi igazolványokat Szlovákiában – így érint majd minket
Fotó: TASR - illusztráció

Bizonyára sokan emlékeznek még a régi, laminált személyi igazolványokra, amelyek már a méretükből kifolyólag sem voltak praktikusak. Később jöttek az európai szabványnak megfelelő, bankkártya méretű igazolványok, ezek azonban még mindig nem tartalmaztak biztonsági chipet. 2013-tól viszont már ez is elérhetővé vált, sőt, egy kártyaolvasó segítségével elektronikus kommunikáció és ügyintézés során is használhatjuk azt a személyazonosságunk igazolására a Slovensko.sk portálon keresztül.

Kilenc év után pedig ismét eljött a változás ideje, amely az okmánybiztonságról szóló európai irányelvhez igazodik, az erről szóló javaslatot a kormány idén januárban fogadta el. Ez alapján a személyi igazolvány tartalmazza majd az ujjlenyomatunkat és a képünket is, hasonlóan, mint az útlevél esetében – írja a Pravda.

Érdekességnek számít, hogy az ujjlenyomatok tárolása a belügyminisztérium központi adatbázisából közvetlenül a személyi igazolványokra kerül át. A minisztérium így már nem fog ujjlenyomat-adatbázissal rendelkezni. Az ujjlenyomat leolvasásával kapcsolatos problémák esetén a személyi igazolvány egy évre lerövidítve lesz érvényes.

Stanislav Marosz, a Softec vállalat menedzsere a lapnak elmondta, a hivatalokkal történő kommunikáció várhatóan nem változik a személyigazolványok cseréje után sem. Legalábbis nem valószínű, hogy egyszerűbb lesz a rendszer működése, sőt, bizonyos szempontból bonyolultabb lehet, az igazolvány kiállításakor ugyanis elengedhetetlen lesz a személyes jelenlét a biometrikus adatok felvétele végett.

A kezdeti problémák azonban várhatóan kisebbek lesznek, mint az új személyi igazolványok jövőbeli hozama, hiszen az új rendszer lehetővé teszi, hogy idővel akár az okostelefonnal történő kommunikációt is bevezessék.

Marosz szerint az új személyi igazolványokkal csökken az adatlopás kockázata is, azok ugyanis biztoságosabbak lesznek a visszaélésekkel és a hamisításokkal szemben.

Az új személyi igazolványokkal kapcsolatos törvénymódosítást még jóvá kell hagynia a parlamentnek, és amennyiben ez megtörténik, 2022 májusától máris érvénybe léphet.


(Pravda.sk)