Kilenc évet kapott a Fülöp-szigeteki férfit megölő Juraj Hossu

Kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolásával vádolt Juraj Hossút. Az ítéletet a Pozsonyi Kerületi Bíróság háromtagú bírói tanácsa mondta ki kedden. A tanács elnöke Peter Šamko volt.

Kilenc évet kapott a Fülöp-szigeteki férfit megölő Juraj Hossu
Fotó: TASR

A fellebbviteli bíróság kedden helyt adott a pozsonyi kerületi ügyész és részben a hozzátartozók, vagyis a kárvallottak fellebbezésének is. A vádlott és az ügyvédje fellebbezését elvetette. A bíróság az elítélt alkoholproblémáival összefüggésben elrendelte a rehabilitációs kezelést. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A kerületi bíróság keddi döntésével eltörölte a Poszony I Járásbíróság májusi ítéletét. Utóbbi Hossút hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa ugyanakkor hét év. A járási bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott nem volt beszámítható állapotban. A kerületi bíróság szerint az első fokú bíróság helytelenül járt el, hiszen a vádlott önszántából, szándékosan vált beszámíthatatlanná. Az ítélet jogerős.

„Az egyetlen enyhítő körülmény az volt, hogy a vádlott beismerte a bűnösségét. A kerületi bíróság minden mást a vádlottat terhelő körülményként könyvelt el” – jelentette ki Šamko. A bíróság szerint az, hogy az elítélt alkohol és gyógyszerek hatása alatt követett el bűncselekményt, nem elég indok arra, hogy enyhébb bánásmódban részesüljön.

A bíróság a temetési költségek térítése mellett erkölcsi jóvátétel odaítéléséről is döntött az elhunyt édesanyja javára. Ez utóbbi összege 50 000 euró. A többi sértettnek – az elhunyt testvéreinek - polgári peres eljárást ajánlott.

„Amennyiben a bíróság nem is rendelné el a rehabilitációs kezelést, akkor is jelentkeznék. A fogva tartásom alatt nem látogattam rendszeresen pszichiátert, csak egyszer beszélgettem egy pszichológussal. Ennek hatására abbahagytam a Paretin, Lexaurin nevű gyógyszerek szedését. Ezeket nagyjából egy évig szedtem, mert szorongtam. Alkoholt csak nagyon ritkán fogyasztottam. Nem voltam agresszív” – jelentette ki a bíróság előtt Hossu még az ítélethirdetés előtt. Állítása szerint azután, hogy a gyógyszerekre alkoholt ivott, néha semmire sem emlékezett. Volt, hogy önmagában tett kárt, például összekaparta magát dörzspapírral.

Az első, januári tárgyaláson a vádlott kijelentette: nem tagadja, amit elkövetett, de nem ért egyet a tett jogi besorolásával. Állítása szerint az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket. A történtekre csak homályosan emlékezett. Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Hossu 2018. május 26-án hajnalban megtámadta a Fülöp-szigeteki Henry Acordát Pozsony belvárosában. Henry néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást. 

Pozsony I-es számú járásbíróságának bírói tanácsa idén május 14-én hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Juraj Hossút. Az ítélethirdetést megelőzően a vádlott beismerte bűnösségét. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa hét év. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, a védőügyvéd és a vádlott a törvény által előírt határidőn belül fellebbezett az ítélet ellen.

 

TASR