Kilenc jelölt pályázik az alkotmánybírói posztra

2020. július 10. - 19:36 | Belföld

Kilenc jelölt pályázik az alkotmánybírói posztra: Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják és Andrea Olšovská. Erről Milan Vetrák (OĽaNO), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.

Kilenc jelölt pályázik az alkotmánybírói posztra
Fotó: TASR

Jelölteket péntekig lehetett javasolni. A parlament a szeptemberi ülésszakban két jelöltet fog kiválasztani, Zuzana Čaputová államfő közülük fogja kinevezni az új alkotmánybírót.

Irsákot Tomáš Taraba független parlamenti képviselő jelölte. Juszkó a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam- és Jogtudományi Intézetének jelöltje. A Páneurópai Főiskola Jogi Kara Krošlákot és Matulníkot javasolja. Šorl a Nagyszombati Egyetem Jogi Karának jelöltje, Jánošíkovát a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Jogi Kara és Ján Mazák, a Szlovák Bírói Tanács elnöke jelölte a posztra. Kšenák a Szlovák Ügyvédi Kamara, Babják pedig Ivan Fiačan, az alkotmánybíróság elnökének jelöltje. Olšovskát Anna Zemanová (SaS) és Jana Žitňanská (Za ľudí) képviselők jelölték.

A Szlovák Alkotmánybíróságon azután ürült meg egy hely, hogy Mojmír Mamojka lemondott a tisztségéről. Mamojka május végén távozott. A parlamenti szavazás előtt, szeptember elején nyilvános meghallgatásokra kerül sor, helyezte kilátásba Vetrák.


(TASR)