Kilenc napon át tartó fiesta vette kezdetét Pamplonában

2016. július 6. - 16:07 | Kultúra

Kilenc napon át tartó non-stop fiesta vette kezdetét Pamplonában szerdán, ahol a város védőszentjét, San Fermínt ünneplik, a programok közül a bikafuttatás a leghíresebb, a világ minden tájáról érkeznek turisták, hogy részesei lehessenek.

Kilenc napon át tartó fiesta vette kezdetét Pamplonában
Fotó: TASR/AP

Az ünnepségsorozat hivatalos megnyitójára összegyűlt több ezer ember zsúfolásig megtöltötte a pamplonai önkormányzat előtti teret. Megteltek a környező épületek balkonjai, ablakai is.

Nem sokkal dél előtt, a városháza erkélyén feltűnt az El Tuli becenevű, 85 éves Jesús Ilundain Zaragüeta, akit egy nyilvános szavazáson választottak ki a helyiek az esemény megnyitására.

A férfi mindig aktív résztvevője volt az ünnepségnek, ő vezette be például, hogy a bikafuttatások előtt a versenyzők San Fermínhez énekelnek, segítségét kérve.

"Pamplonaiak éljen San Fermín!" - kiáltotta El Tuli pontban délben, és kilőtte a jelzőrakétát, amelynek robbanását üdvrivalgás követte. A téren tomboló emberek ezrei lengették a piros kendőt, amely a hagyományos baszk népviselet része.

A következő napokban 410 programot rendeznek az észak-spanyolországi városban, nagy többsége valamilyen zenei esemény. Csütörtökön rendezik meg az első bikafuttatást, amelyen egy szabadon engedett bikacsorda elől menekül a tömeg a belváros szűk utcáin.

Tavaly több mint 16 ezren indultak a nyolc bikafuttatáson, közülük 33-an sérültek meg. Az elmúlt évben rekordot is döntöttek, az ünnepségek történetének eddigi leggyorsabb, 2 perc 5 másodperces bikafuttatásával.

A napokon át tartó dínom-dánom 1,95 millió euróba kerül a városnak, ahol a biztonságra csaknem 3500 rendőr és csendőr vigyáz.

Pamplonában a középkor óta rendeznek ünnepséget San Fermín tiszteletére, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönhetik, aki 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az alkalomra.

(MTI)

Címkék: bikafuttatás