Kilenc önálló ovit akarnak a dunaszerdahelyi szülők, de a város csak négyet hagy meg

2016. szeptember 27. - 22:12 | Régió

Nem szűnik meg egy ovi sem, viszont januártól összevonják őket.

Kilenc önálló ovit akarnak a dunaszerdahelyi szülők, de a város csak négyet hagy meg
A Halpiac téri óvoda lenne az egyik, amelyik önálló jogalanyisággal rendelkezne (Fotók: Paraméter)

A képviselő-testület meghallgatta az ellenérveket, tudomásul vette, hogy van egy szülői petíció, amit tulajdonképpen egy nap alatt több mint 1200-an írtak alá, majd egészen súlyos többséggel jóváhagyta újra az ovis javaslatot. Punktum.

Eddig kilenc óvoda létezett, ezentúl kilenc épület lesz, ahová ovisok járnak.

Nem volt az óvodáknak önálló jogalanyiságuk, tehát tulajdonképpen minden ügyben a városi hivatalnak kellett döntenie úgy a forrásokat, a beszerzést vagy az alkalmazottak felvételét illetően. Ehhez képest most tulajdonképpen előrelépés, hogy önálló jogalanyiságot kapnak az ovik, viszont nem mind, csak négy. A többi ennek a négynek a meghosszabbított karja lesz, kihelyezett tagozatként fognak működni. Eddig mind a kilenc ovi igazgatóval rendelkezett, és a helyi kollektíva kialakíthatta az intézmény saját arculatát, oktatási programját, módszereit, és egy előzetes megegyezés alapján ez a jövőben sem változik, csakhogy néhány képviselő, és a petíciót aláíró szülők is attól tartanak, hogy igen. Mivel négy igazgató lesz, a többiek a kihelyezett ovikban pedig az ő helyetteseik.

Hájos Zoltán

A keddi testületi ülésen annyiban változott a júniusi tervezet, hogy a központosítás alól egyelőre kivonták az iskolai és óvodai konyhákat, ezek maradnak a helyükön. Az óvodai hálózat viszont szűkül, az ezzel kapcsolatban júniusban elfogadott első határozatot azonban egy technikai részlet miatt most módosítani kellett.

A lényeg tehát, hogy

a Halpiac téri, az SzNF téri, az Október utcai és a Komenský utcai óvoda kap önálló jogalanyiságot, és ezek alá rendelik kihelyezettként sorrendben a Barátság térit, a rózsaligetit, a Benedek Elek ovit, illetve a Széchenyi utcait és a Jesenský utcait (mindkét utóbbit a Komenský utcai ovihoz).

„Megnyugtatnék mindenkit, hogy ez az oktatási folyamatban nem, csak kimondottan az óvoda működtetésében és irányításában hoz változást. A város jogalanyiság nélkül nem tud önállóságot biztosítani, most viszont több év elteltével tudjuk, hogy az igazgatónők képesek arra, hogy a nagyobb felelősséget vállaljanak és a többletmunkát is elvégezzék. Önálló jogalanyisággal ők dönthetnek a munkatársaikról, a pénzügyekről. Sokkal nagyobb önállóságot jelent, mert most a hivatal végzi azt a munkát, amit egy vezetőnek kellene vállalnia. Az iskolák sem mennek tönkre önálló jogalanyisággal...” – szögezte le Hájos Zoltán polgármester, aki úgy hitte, hogy a tiltakozók abban látják a problémát, hogy az ovik némelyike önálló jogalanyiságot kap.

Jarábik Gabriella

Ezt viszont rögtön megcáfolta reakciójában Jarábik Gabriella, aki elutasítja a központosítást.

„Miért ne kaphatná meg az összes ovi az önálló jogalanyiságot? ...

Azok az igazgatónők, akik az óvodák élén állnak, saját programot dolgoztak ki, saját közösséget építettek ki, és azért vitték el a gyereket akár a város másik végéből, mert tetszett nekik az adott óvoda arculata" – emlékeztetett.

Mikóczy Zoltán is a szülők nevében beszélt

A tiltakozó szülők nevében elsőként az egykori Overdose-tulaj Mikóczy Zoltán szólalt fel, és azt kérte a testülettől, hogy a petícióra ne tekintsenek úgy, mint egy rosszindulatú megnyilvánulásra. Állítja, hogy a petíció félelemből született. „Attól féltünk, hogy amit hosszú éveken keresztül kiépítettünk a gyerekeinknek, unokáinknak, azt tönkretehetik” – szögezte le. Ő is kitért arra, hogy mind a kilenc óvodának meg kellene adni a lehetőséget, hogy a talpára álljon.

Hájos elismerte, hogy a szülőket előre értesíteni kellett volna az óvodai hálózatban tervezett módosításról, ugyanakkor szerinte

„nem biztos, hogy annyi óvodára van szükség, ahány épület van”.

Kijelentette, hogy a cél nem az, hogy az igazgatónők beleszóljanak az egyes kihelyezett ovik oktatási rendszerébe, csak a gazdasági irányítást szeretnék stabillá tenni.

Az alpolgármester, A. Szabó László viszont visszatért a kezdeti gondolathoz, hogy a már említett félelmet a tájékozatlanság szülte, amit röviddel utána egy másik szülő, Beke Zsolt cáfolt.

„Az 1200 aláíró tudatában volt annak, hogy miről van szó. Amellett tették le a voksukat, hogy kilenc jogalanyisággal rendelkező ovi létesüljön, és ne négy”

– hangsúlyozta.

Az egyik szülő, Beke Zsolt

„Megerősíteném, hogy nagyon aggódunk az óvodák arculata miatt. Ha négy ovi alakul majd, akkor a többi elveszíti az arculatát, másrészt kialakult egy szülői együttműködés is az óvodákban, amely szintén a kárát látja majd az összevonásnak” – folytatta. Kérte, hogy mutassák be azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják, hogy négy önálló jogalanyisággal rendelkező óvoda öt kihelyezett tagozattal gazdaságosabban működik, mint kilenc. Erre nem kapott választ.

Jarábik Gabriella módosító javaslatát, hogy kilenc óvoda kapjon önálló jogalanyiságot, végül csak öten támogatták, nyolcan ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak.

Az eredeti javaslatot, hogy 2017. január elsejétől négy önálló jogalanyisággal rendelkező ovi jöjjön létre, viszont 19-ből 15-en támogatták a felhozott ellenérvek és a szülői petíció ellenére.

Megkérdeztük a javaslat jóváhagyása után az egyik fő kezdeményezőt, Horváth Zsuzsát, aki kifejtette, hogy sokkolónak tartják ezt a megoldást.

„A petíciót nem félelemből csináltuk, és nem azért, mert tudatlanok vagyunk, hanem mert mi tiltakozni akartunk ez ellen. Ezt nem fogjuk elfogadni, tüntetésen is gondolkodunk, mert szeretnénk elérni a célunkat, hogy különálló ovik működjenek. Egy másik petícióval folytatjuk az aláírásgyűjtést” – szögezte le.

(para)