Kilencven rendbeli nemi erőszak miatt ítéltek el egy férfit

2022. november 8. - 21:28 | Külföld

Kilencven rendbeli nemi erőszakban talált bűnösnek egy férfit kedden egy dél-afrikai bíróság, a büntetést decemberben közlik az elítélttel.

Kilencven rendbeli nemi erőszak miatt ítéltek el egy férfit
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Johannesburg közelében fekvő Palm Ridge bírósága bűnösnek találta a 38 éves Nkosinathi Phakathit, aki kilenc éven át, 2012 és 2021 között követett el sokrendbeli erőszakot. Elsődleges célpontjai iskolás lányok voltak, és gyermekeket is kényszerített arra, hogy végignézzék a bűncselekményt.

Reggel és este támadt az áldozatokra, amikor iskolába vagy munkába mentek, vagy onnan jöttek. Volt, akit a saját lakásán támadott meg - írta közleményében a főügyészség (NPA) szóvivője.

"Villanyszerelőnek adta ki magát, aki a bojlert vagy más elektromos készüléket jött javítani, és megerőszakolta a nőket"

- áll a közleményben.

A főügyészség szerint az áldozatok többsége iskolás gyermek volt, a legfiatalabb kilenc, a legidősebb negyvennégy éves.

Nkosinathi Phakathi a Johannesburgtól keletre fekvő Ekurhuleniben és környékén követte el a bűncselekményeket 2012 és 2021 között.

Tavaly márciusban fogták el, amikor megpróbált visszatérni az egyik áldozata otthonába. A rendőrök lábon lőtték, a lábát azóta amputálták.

A vádlott a múlt héten 148 vádpontban vallotta magát bűnösnek. Ezután a 90 rendbeli erőszak mellett 43 rendbeli emberrablásban és négy rendbeli lopásban is bűnösnek találták.

A büntetést várhatóan december elején közlik az elítélttel.

"Az államnak szándékában áll arra kérni a bíróságot, hogy olyan büntetést szabjon ki, amely erős üzenetet hordoz, a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket nem fogjuk eltűrni"

- közölte a szóvivő.

A keddi ítélet egy héttel Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kijelentése után történt, aki szerint a nemi erőszakot kell az országot sújtó legsúlyosabb "világjárványnak" tekinteni.

A rendőrség adatai szerint a szexuális bűncselekmények száma 13 százalékkal nőtt 2017-18 és 2021-2022 között, a nőgyilkosságok száma pedig 52 százalékkal nőtt az idei éve első hónapjaiban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

(MTI)

Címkék: nemi erőszak