Kilocsolták a szennyezett Sajó vizét a környezetvédelmi minisztérium előtt az Összefogás képviselői (VIDEÓ)

2022. május 6. - 13:12 | Régió

A Szövetség Összefogás platformjának képviselői Orosz Örssel az élen pénteken egyenesen a környezetvédelmi minisztérium épülete elé szállítottak egy tartálynyit a szennyezett Sajó vizéből, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai problémára.

Kilocsolták a szennyezett Sajó vizét a környezetvédelmi minisztérium előtt az Összefogás képviselői (VIDEÓ)
Fotók: Orosz Örs - Facebook (További képekért kattints a fotóra!)

Az Összefogás elnöke a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a Sajó vize mostanra 72 napja szennyezett.

"Üdvözlet Gömörből! A környezetvédelmi minisztérium elé vittünk ezer liter szennyezett vizet a Sajóból, mert elfogadhatatlan, hogy 74 napja ömlik a mérgező bányavíz a folyóba, folyamatosan megy az egymásra mutogatás, de érdemi változás a mai napig nem történt!" - írta a közösségi oldalán Orosz.

A Sajó folyó még február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén található vasércbányából kiömlő bányavíz miatt. A történtekre elsőként Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, a Szövetségen belül működő Összefogás-platform vezetője mutatott rá, aki arról írt a közösségi oldalán, hogy ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón.

A Siderit 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajó (Nižná Slaná) községben. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Az Ércbányák március 21-én közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben. Peter Žitňan, a vállalat igazgatója elutasítja a kötelességmulasztás vádját.

"Szeretnénk, ha alaposan kivizsgálnák, hogy ki mit hanyagolt el, és hogy miért nem foglalkozott senki ezzel a problémával, amely több mint tíz éve keletkezett a föld alatt" - fogalmazott Žitňan. Nem sokkal később Orosz Örs arról tájékoztatott, hogy a megoldás lényegében ott hevert mindenki lába előtt, létezik ugyanis egy konténeres víztisztító berendezés, amelynek tulajdonosa csak arra várt, hogy már értesítsék.

"Egy évtizeddel ezelőtt, amikor az alsósajói vasércbányához hasonló sorsra jutott, a csucsomi (Rozsnyói járás - a szerk. megj.) Mária bányából (már a 90-es években bezárt), kitört a szennyezett bányavíz, az akkori vezetés ezt előre tudta és kiépítettek egy konténeres (értsd hordozható) víztisztitó berendezést a bánya bejáratához, mely a kiömlő szennyezett vizet elszivattyúzta és megszűrte" - fejtette ki korábban Orosz. Hozzátette, a bányavíz idővel letisztult és a szerkezetet leállították, de az azóta is üzemkész állapotban, kihasználatlanul áll Csucsomban, ami mindössze 15 kilométerre van attól a Gabriella bányától, amelytől egy hónapja ömlik a rozsdás szennyezés a Sajóba.

"Minderről az állami szervek már tudnak egy ideje, mert a felháborodott helybéliek figyelmeztették az illetékeseket. Mégsem történt semmi, mert (Ján) Budaj környezetvédelmi miniszter nem tud megegyezni (Richard) Sulíkkal, hogy kinek a minisztériumának a feladata lenne mindezt végrehajtani" - húzta alá.


(parameter)